Gösfestival med catch and release
Marko Barkström är tävlingsledare för Gösfestivalen som går av stapeln i dag, lördag. För första gången är tävlingen en catch and release tävling, förkortat C&R-tävling, där fisken fångas för att sedan släppas ner i vattnet igen.
– Ett lag ska fånga så många centimeter gös som möjligt. Istället för att behålla fisken i båten fotar man fisken framför en måttbräda och lägger i den i sjön igen. Det är första året vi använder detta konceptet. Självklart kan man fuska, men som i all sport får man lita på att folk är ärliga, säger Marko Barkström.
Eftersom catch and release-konceptet ändrar en del förutsättningar är det nu flest centimeter gös som vinner - till skillnad från tidigare år då fångsten mättes i kilogram.
– Det är en lång tävling det här, så då finns det risk att fisken blir förstörd efter många timmar i luften. Då kan man inte äta den. Det är ju onödigt att fiska en fisk man inte ens tänker äta, så för att värna om sjön släpper man ner fisken i sjön istället. Vi hoppas att allmänheten ska bli mer uppmärksammade om att det faktiskt är okej att lägga tillbaka fisken igen, säger Marko Barkström.
Med åren har gösbeståndet blivit mindre - inte till mängden, utan avseende storleken på fisken. De största fiskarna har blivit färre.
– Om man fiskar efter matfisk så kan det vara bra att lägga tillbaka all fisk som väger mer än tre kilo. På så vis bevarar man det genetiska beståndet, säger Marko Barkström.
För Marko kommer tävlingen att innebära några timmar på sjön, men mest tid kommer ändå tillbringas i sekretariatet. Den nya tävlingsmodellen där fotografier av fiskarna ska granskas har inte testats på Gösfestivalen förr och Marko hoppas att det ska gå smidigt.
– Nu kommer lagen in med ett minneskort, jämfört med tidigare när man hade med sig söliga fiskar. Det ska bli spännande. Vi ska lära oss i år och förhoppningsvis bara bli bättre, säger Marko Barkström.
Catch and release-konceptet blir allt vanligare på fisketävlingar i hela Sverige.
– Många sponsorer utövar påtryckningar, de vill inte ha någon slakttävling.
Den häftigaste delen av tävlingen tycker Marko är starten, när alla båtar drar iväg samtidigt. Eftersom tävlingen inte har någon föranmälan kan antalet deltagare variera väldigt. Som mest har det varit 111 båtar på sjön, som minst 60 båtar. Mycket styrs av vädret.
– Sol är ju bäst, men lite regn skadar ju inte heller. Bara det inte blir blåst och åska. Min önskan är att alla som deltar får en trevlig stund på sjön, säger Marko.