Annons
Nyheter
Föreningen Kultur 1740 som driver Glasets hus i Limmared är årets turistprofil i Boråsregionen. Kjell Svensson fick ta emot priset i går.
Nyheter • Publicerad 27 september 2014
Glasets hus lockar över 50 000 besökare per år. Föreningen som driver verksamheten är Årets turistprofil i Sjuhärad.
Glasets hus lockar över 50 000 besökare per år. Föreningen som driver verksamheten är Årets turistprofil i Sjuhärad.Foto: Jan Pettersson

I går den 26 september var det turismens dag. Dagen är världsomspännande och det är FN:s världsturistorganisation som står bakom.

I Borås delas, sedan ett par år tillbaka, priset till "Årets turistprofil" ut den här dagen. Turism i Sjuhärad/Leader Sjuhärad står bakom priset i samverkan med Boråsregionens turismorganisationer och Borås Tidning. Årets turistprofil i Sjuhärad är alltså Kjell Svensson och hans gäng i Kultur 1740.

Annons

– Det var riktigt trevligt att få ta emot priset och det var ännu roligare att komma hem till huset i Limmared och berätta det här för alla volontärer som gör ett fantastiskt arbete, säger Kjell Svensson.

Är du överraskad över att valet föll på er?

– Jag visste ju att vi var en av sex nominerade och jag vet att utvecklingen för Glasets hus är fantastisk. Positivt överraskad blev jag men inte så förvånad.

I somras tog Glasets hus ett steg mot ett nationellt erkännande med satsningen på utställningen döpt till Tre giganter. Ulrica Hydman Vallien, Bertil Vallien och Kjell Engman ställde då ut sin glaskonst. Det lyckade utfallet av den utställningen var en stor anledning till att priset gick till Limmaredsföreningen.

– Vi hade 10 000 besökare på åtta veckor. Det är riktigt bra med tanke på att vi förra året, under 2013, hade totalt 50 000 besökare. Då är konferenser, mat- och fikagäster inräknat, säger Kjell Svensson.

140 volontärer arbetar i dag i Glasets hus. Kultur 1740 avlönar dessutom personal motsvarande tio heltidstjänster. Omsättningen ligger på drygt åtta miljoner kronor.

– Det fungerar än så länge jättebra med alla volontärer som gör ett enormt arbete. De gör det för Limmared. Vi ser vilka spin off-effekter Glasets hus har på hela samhället. I dag vill folk flytta hit och det finns elva antik- och second handaffärer utmed Storgatan, säger Kjell Svensson.

Vilka är utmaningarna för framtiden?

– Vi hoppas mycket på ett långsiktigt regionalt stöd. Det skulle vara en stor trygghet att ha ett sådant i ryggen för att säkra verksamheten långsiktigt.

– Just nu jobbar vi för fullt med att sätta 2015 års utställningsprogram. Vi har intressenter så att det räcker till att fylla tiden fram till 2018 så det handlar om att välja och sålla. Glasets hus är en åtråvärd utställningsplats i dag, avslutar Kjell Svensson.

Ur motiveringen

Med det engagemang och de otroligt många ideella timmar som läggs ner i huset för att öka antalet besökare och hela tiden skapa mervärden som lockar ytterligare besökare att komma, som bland annat innovativa kreationer i huset, aktiviteter för att höja värdskapet med mera, ökar de inte bara invånarnas stolthet över bygden utan sätter även Limmared, Tranemo kommun och hela regionen på den nationella och internationella kartan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons