Annons
Nyheter

Getprojektet femårsjubilerar

En av de insamlingar som genomförts inom ramen för Voi-projekt är "Getprojektet”. I december 2008 lades grunden till något som varit framgångsrikt och som i dag är högst levande.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2014
James, som är dagvakt och vaktmästare på Bogesunds farm, vallar projektets getter. FOTO: sune broman
James, som är dagvakt och vaktmästare på Bogesunds farm, vallar projektets getter. FOTO: sune bromanFoto: 

Alla som ville kunde satsa 450 kronor och fick då sin ”personliga” get. Projektet startade med 32 getter.

Getterna delades ut till de föräldralösa barnens vårdnadshavare som fick två getter var. Det anordnades ett seminarium där alla nyblivna getägare fick vara med för att lära. Framför allt om getskötsel men också om projektets idé.

Annons

Och tidpunkten var under regnperioden för att säkra god tillgång på föda för getterna under den första tiden. Detta var under våren 2009.

Tanken var och är att getterna i första hand skall ge mjölk och kött till den egna familjen. Men även ett överskott att kunna sälja för att tjäna pengar.

När getterna fick avkomma skulle den första killingen från varje get betalas tillbaka till projektet för att senare kunna ges till nya familjer.

När vi nu i mitten av mars 2014 besökte familjen Kalewa, där förädralöse Massive är en av familjemedlemmarna, kunde vi konstatera att mormor Susan förvaltat sina kunskaper väl. Ett tiotal getter – till synes friska och välmående – betade i buskarna nära deras hus.

På gästhusområdet i Voi finns i dag ett litet enkelt gethus med åtta getter och en getabock.

Allt vegetabiliskt avfall från köket blir till mat för getterna. Varje dag vallas de några timmar i den omgivande terrängen utan för tomten.

– Ett 80-tal getter har delats ut till familjerna som ingår i projektet med de föräldralösa barnen, berättar Manase Mkofira, huvudansvarig för Voi-projektet.

– Totalt omfattar getprojektet hittills, inklusive de 32 ursprungliga djuren, någonstans mellan 150 och 200 getter, säger Manase.

Sune Broman

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons