Gammal gravplats under nya vägen
– Akta fingrarna.
Fyra personer står böjda över en platt sten i skogen en bit norr om nuvarande riksväg 40 vid Tolkabro. Det är arkeologerna Gisela Ängeby och Caj Carlstein från riksantikvarieämbetet, den historiska geografen Per Connelid och grävmaskinisten Urban Andersson.
De står på en liten kulle, mitt bland en mängd stenar som utgör en 2 500 år gammal gravplats. Under flera dagar har de grävt bort lager för lager av marken för att inte skada lämningarna. I går förmiddags var det äntligen dags att lyfta på stenen i mitten, den som arkeologerna trodde låg ovanpå resterna av en människokropp.
De hade rätt.
– Akta benen, det ligger brända ben där under! säger Gisela Ängeby exalterat.
Hon är projektledare för arbetet inför nya sträckan av riksväg 40 och har varit delaktig i utgrävningarna i området sedan de första förstudierna 1996. Att öppna en grav hör till de mer spännande uppdragen. Hon kunde tidigt konstatera att det rörde sig om en grav, men omfattningen överraskade.
– Vi förväntade oss inte ett så stort monument. Det var först när vi hade schaktat långt ner som vi såg att det var större än vi trott, säger hon.
De bitar och flisor av ben som har upptäckts kommer att undersökas av riksantikvarieämbetets osteologer. Förhoppningen är främst att kunna datera fynden. En bonus blir om det går att avgöra om det är en kvinna eller man som ligger begravd på platsen.
– Men det är en pampig plats med fin utsikt. Storleken och placeringen av graven tyder på att det är en person av en viss dignitet. Det är inte vem som helst som ligger här, säger Gisela Ängeby.
Hon pekar på jorden bredvid mittstenen. Den är mörkare än marken lite längre bort. Det betyder troligtvis att graven även har fungerat som bålplats, alltså att den döde har kremerats på platsen och att stenen har lagts direkt på benresterna.
Vid utgrävningarna medverkar även Per Connelid. Hans uppgift som historisk geograf är att bland annat att undersöka förhistorisk åkermark i området där den nya vägen kommer att gå.
När fynden har noterats och dokumenterats ska stenarna forslas bort och ge plats åt motorvägen. Arkeologerna och geografen har dubbla känslor inför det.
– Det är häftigt att kunna gå in som i ett museum och lite tråkigt att det försvinner. Fast det här ger oss möjlighet att undersöka platser extra, och det finns massor av lämningar runt Ulricehamn, säger Per Connelid.
Under början av december kommer fynden att ställas ut på Ulricehamns museum.