Nyheter

Fyra frågor till Per Simonsson från Dalstorp...

...som var en av upphovsmännen till årets julkalender i SVT, Tjuvarnas jul.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011
Tea Stjärna och Gustaf Hammarsten spelade huvudrollerna i SVT:s populära julkalender "Tjuvarnas jul".
Tea Stjärna och Gustaf Hammarsten spelade huvudrollerna i SVT:s populära julkalender "Tjuvarnas jul".Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Hur känns det nu när programserien är över?

– Det känns väldigt bra nu när alla 24 delar har sänts. Lite tomt, men också skönt, för nu känns det lättare att släppa Julkalendern och gå på nästa projekt. Jag har ju jobbat med Tjuvarnas jul i ett och ett halvt år och var inte helt klar med klippningen förrän en vecka innan det började sändas. Det har verkligen gått i ett.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått över förväntan positiv respons. Gustaf (Hammarsten) ringde och berättade att han aldrig varit med om att så många barn och vuxna kommit fram och tackat honom för en produktion tidigare. Och SVT är väldigt nöjda med tittarsiffrorna, som är de bästa sedan någon gång på 90-talet. På den tiden fanns varken SVT play eller den konkurrens av barnkanaler som i dag. Lägger man ihop morgonsändningen och kvällssändningen så har i snitt 1,8 miljoner människor tittat på Tjuvarnas jul varje dag. Dessutom väljer ungefär 150 000 att titta på varje avsnitt på SVT play.

Vad är du själv mest nöjd med?

– Jag känner mig nöjd med det mesta. Jag är nöjd över att vi vågade ta ut svängarna i storyn - att den i sina partier är ganska mörk och sorglig innan det vänder till det bättre. Det är ett inslag som de flesta bra julsagor har. Det ska inte bara vara glättigt och enkelt för så ser inte livet ut. Sen är jag jättenöjd med vår casting och med miljöerna. Jag är helt enkelt nöjd med hur helheten av historia, skådespeleri, miljöer, kostym och musik känns. Avslutningsvis är jag också väldigt nöjd med att historien lockade hela familjen - vilket var tanken från början.

Har du några nya projekt på gång?

– Just nu sitter min kollega Stefan och jag och skriver på två projekt. Ett som vi hoppas ska bli en långfilm, och den andra är säsong 5 av vår barnkomediserie Jonson & Pipen.

Gott nytt år.

– Tack

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.