Annons
Nyheter

Fyra års fängelse för kvinnofridskränkning

En 24-åring från Ulricehamn döms till fyra års fängelse för att ha misshandlat och kränkt sin sambo. Han ska bland annat ha tvingat henne att dricka rengörningsmedel samt misshandlat henne när hon var gravid.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010

Mannen ska enligt tingsrätten ha gjort sig skyldig till ett flertal fall av grov misshandel och kränkande behandling mot kvinnan. Vid ett tillfälle hade kvinnan ätit mat trots att mannen sagt att hon inte fick. Då slog han och sparkade henne och försökte tvinga henne att spy upp maten. Kvinnan berättar hur han körde ner sina fingrar så långt han kunde i hennes hals flera gånger. Hon gjorde allt hon kunde för att försöka spy eftersom hon var rädd. När inte det lyckades tvingade han henne att dricka golvrengöringsmedel.

Hon vädjade till honom att det var farligt, men utan resultat. Hon kände att det frätte i halsen och magen och fick kramper i magen men spydde inte. Därför fick hon ytterligare slag.

Annons

Tingsrätten beskriver flera av händelserna som påfallande råa och hänsynslösa.

Kvinnan har berättat om ett tillfälle i augusti då han beordrade henne att lägga sig på sina händer, sedan satte han sig gränsle över henne och satte en kniv mot hennes hals. Hon fick flera sticksår på halsen. Ibland tog han bort kniven och slog henne med knytnävsslag i ansiktet. Ett slag spräckte läppen så att hon började blöda kraftigt.

Bara något dygn senare fortsatte misshandeln på liknande sätt. Han hotade då också med att "slå sönder" hennes ofödda barn.

Mannen är tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning mot samma kvinna. Kvinnan har beskrivit hur hon skäms över att ha gått tillbaka till mannen trots detta. Men hon berättar att mannen också hade en mycket romantisk sida och att han är bra på att tala för sig.

Hon har också sagt att hon trodde mannen skulle bättra sig och att hon längtade efter ett normalt familjeliv.

Hon har också berättat hur hon successivt blev nedbruten av mannen.

När tingsrätten har bestämt straffet har de också tagit hänsyn till att parets dotter vid flera tillfällen har bevittnat misshandeln. Kvinnan berättade under rättegången att det värsta för henne har varit dotterns situation och vetskapen om hur rädd hon ibland har varit. Hon säger att dottern nu mår mycket dåligt. Bland annat ska hon ha trott att hennes mamma varit död och har traumatiska minnen kring vissa tillfällen.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnan på 122 000 kronor.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons