Nyheter

Full fart mot ny förskola i Månstad

Till hösten öppnas portarna. Då börjar 16 barn på den nya förskolan i Månstad.
– Många är jätteglada för det här, säger Marie Vestergaard.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2011
Det finns mycket spring i benen på några av barnen som till hösten börjar på församlingshemmets förskola i Månstad. FOTO: Labrini Stavrekas
Det finns mycket spring i benen på några av barnen som till hösten börjar på församlingshemmets förskola i Månstad. FOTO: Labrini StavrekasFoto: Labrini Stavrekas

Det är glada miner i Månstad. För nu är det klart. Kyrkan ska starta och bedriva förskoleverksamhet i församlingshemmet. Om allt går som beräknat öppnas den i början av september.

– Det vore synd om det inte hade funnits någon barnomsorg här i Månstad så det är jätteviktigt, säger Marie Vestergaard, en av föräldrarna.

Marie syftar på att läget hade sett annorlunda ut om beslutet om en ny förskola inte hade tagits. För några år sedan var det tre dagmammor i Månstad som hade hand om barnen. Nu är Sigbritt Claesson den enda dagmamman som finns kvar och hon går snart i pension.

– Enda alternativet hade varit att ha barnen i Länghem om inte detta hade funnits, säger Marie.

Hennes barn Lovis och Hugo kommer att vara två av totalt 16 barn som är redo att börja. Lovis kommer att gå på fritids på församlingshemmet och Hugo kommer att gå i förskolan. För åldrarna på de små kommer att vara i åldrarna ett till tio år.

– Alla är från Månstad i nuläget men andra från samhällen runtomkring är också välkomna i mån av plats framöver, säger Ulla Andersson (M), vice ordförande i kyrkonämnden i Länghems pastorat.

Men innan portarna slås upp finns en del arbete att göra. Församlingshemmet och miljön runtom måste anpassas. Bland annat ska staket sättas upp. Och föräldrarna hoppas att hastigheten sänks kring förskolan då den ligger utmed vägen. Man kan lugnt påstå att både barn och föräldrar ser fram emot den 5 september.

– Jag hoppas verkligen att detta ska falla väl ut, säger Marie.

Ulla Andersson säger:

– Vi tar en chansning och satsar lite. Vi är lite offensiva. Responsen från samhället har varit väldigt positiv. Människor kommer fram och säger att de tycker det ska bli jätteroligt. Jag ser fram emot det här.

Vad kan egentligen sätta käppar i hjulet för det här?

– Jag kan inte tänka mig att något kan sätta käppar i hjulet för detta. Besluten är fattade, engagemang från föräldrar finns och personal är anställd. Det hade väl varit om kommunen sätter sig på tvären. Men vi har fått positiva besked därifrån så det har jag svårt att tänka mig, säger Ulla Andersson.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.