Annons
Nyheter

Fuktproblem i klassrum på Bogesund

En av Bogesundsskolans lokaler har drabbats av fuktproblem. Därför har huset tätats och en vägg sanerats. För att utesluta hälsorisker ska nu dessutom inomhusluften analyseras av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.
Nyheter • Publicerad 4 september 2014
Mellanskolan har släppt in fukt. Bland annat upptäckte man mögel bakom en plansch. Om en vecka kommer SP till skolan för att analysera inomhusklimatet. Bilden togs den 21 augusti. Foto: Privat
Mellanskolan har släppt in fukt. Bland annat upptäckte man mögel bakom en plansch. Om en vecka kommer SP till skolan för att analysera inomhusklimatet. Bilden togs den 21 augusti. Foto: PrivatFoto: 

Det är vid mellanskolans södra vägg som det har kommit in fukt.

Enligt Lärarförbundets huvudskyddsombud Peter Gottfridsson har det under en tid funnits misstankar om att det är fukt i byggnaden.

Annons

– I våras upplevde många att det hade blivit värre. Då slog jag larm om att något måste göras.

Enligt Peter Gottfridsson gjorde kommunens fastighetsavdelning mätningar av inomhusluften under våren där man konstaterade att det inte är farligt att vistas i lokalerna.

– De har gjort mätningar och inte upptäckt några förhöjda värden, säger Peter Gottfridsson.

Men det förekommer en viss oro bland personal att problemen kan ha påverkat hälsan hos dem som har vistats i lokalen. Peter Gottfridsson säger att han är medveten om det och att det bland annat är just därför som han vill gå vidare med en ytterligare undersökning av en oberoende organisation.

– Det går inte att bevisa något innan man har hittat något. Det räcker att det finns oro för att man ska ta det på stort allvar. Den 11 september kommer SP dit för att testa inomhusmiljön, vilket är nödvändigt för att få fakta. Jag har fått igenom att det ska göras en oberoende undersökning av SP så snart som möjligt. Jag vill vara hundra procent säker på att det inte finns något i luften, säger Peter Gottfridsson.

Skolans rektor Per Lindahl säger att man hittills har bedömt att de två klasser som har undervisning vid det fuktskadade området kan fortsätta att ha det.

Men om den undersökning som ska göras av SP visar att luften i lokalen inte är bra kommer man förstås ändra på det.

– Nu har jag fått besked att de kommer hit från SP väldigt snabbt. Jag måste tänka ut en alternativ lösning om vi får provresultat som inte är godtagbara.

Bogesundsskolan är trångbodd som det är. En av klasserna skulle kunna vara i musikskolans lokaler, säger Per Lindahl, men för den andra klassen har han ännu ingen lösning.

– Skulle det scenariot bli verklighet att vi behöver gå ur två klassrum skulle vi behöva hjälp att hitta nya.

Annons

Fuktproblemen kommer olägligt eftersom skolan dessutom är inne i en omfattande ombyggnad av skolgården.

Arbetet med att åtgärda problemen skedde bland annat under sommaren. Enligt Morgon Fors på kommunens fastighetsavdelning har man sanerat den aktuella väggen, tätat hela fasaden samt dränerat runt byggnaden.

Orsaken till fuktproblemen är bland annat att byggnaden helt enkelt är gammal, drygt hundra år. Men någon risk för ytterligare fuktskador ser inte Morgon Fors med tanke på de åtgärder som har gjorts.

– Nej det är det inte. Nu har vi ju tätat den här utsatta söderfasaden. Sedan har vi ju dränerat om hela byggnaden.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons