Annons
Nyheter

Fuktig skolvägg ska torka upp

Inget mögel i luften men väl en fuktig vägg som måste torkas. Det visar den undersökning av mellanskolans lokaler på Bogesundsskolan som nyligen blev klar.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014

I början av september skrev UT att SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, skulle komma till Bogesundsskolan för att testa inomhusluften i mellanskolan. Bakgrunden var att fukt hade trängt in i bygganden och att det fanns en oro för att det kunde påverka hälsan hos elever och personal som vistas i byggnaden.

Rapporten från SP blev klar i veckan och den visar att gavelytterväggen i söder har tagit in fukt. Mätningarna visade till exempel på hög fuktighet vid väggen i parketten, i trälister och i skåp.

Annons

Dock visade spormätningen som SP gjorde inte på några onormala värden. Fuktskadorna i ytterväggen har alltså inte lett till sporer i inneluften.

– Det finns ingen förekomst av mögel i det man har undersökt, säger Morgan Fors på kommunens fastighetsavdelning.

Han säger att kommunen nu kommer att genomföra de åtgärder som SP föreslår.

– En förhöjd fuktighet är inte farlig i sig men så här ska det ju inte vara. Det kan få följder men det har det inte fått här.

Innebär det någon fara för människors hälsa att vistas i de här lokalerna?

– Nej.

Kommer det att vara någon fara för människors hälsa att vistas i lokalen när arbetet med avfuktningen pågår?

– Nej, det kommer det inte heller att vara.

Han säger att tätningen av fasaden redan har gjorts. Avfuktningen återstår och den kommer inledas under höstlovet. Då kommer man sätta upp en mellanvägg, mellan ytterväggen och övriga utrymmen. Sedan kommer man frilägga ytterväggen inifrån och ställa dit en avfuktare som får jobba i uppskattningsvis sju eller åtta veckor.

– Den fukt som finns mellan ytterväggen och mellanväggen kommer ledas ut via ett fönster.

Enligt skolans rektor Per Lindahl kommer den undervisning som bedrivs i mellanskolan att fortsätta som vanligt. Varken rapporten från SP eller det arbete som nu ska göras är enligt honom någon anledning att flytta undervisningen.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons