Nyheter

Frias från övergrepp i rättssak

En man från Ulricehamn frias i hovrätten från anklagelserna om att ha hotat sin före detta fru för att hon har polisanmält honom för ofredande.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2013

Mannen, som är i sjuttioårsåldern, åtalades misstänkt för brottet övergrepp i rättssak. Han anklagades bland annat för att ha skickat meddelanden till hennes telefon där det stod att hon omgående skulle ta tillbaka sin polisanmälan mot honom, annars blir det "konsekvenser du inte vill veta". Mannen anklagades också för att ha ringt deras gemensamma dotter och även sin före detta frus mamma. Vid båda tillfällena har han enligt åtalet försökt få dem att påverka kvinnan att ta tillbaka anmälan, annars skulle det bli dyrt för kvinnan och hända tråkigheter.

Tingsrätten i Borås konstaterade att det är klarlagt att mannen har skickat de båda meddelanden samt att han även har ringt de båda telefonsamtalen som åklagaren tar upp.

Rätten skriver vidare att det är klarlagt att mannen vid samtliga dessa fyra tillfällen har försökt påverka kvinnan att dra tillbaka sin anmälan. Men rätten tar också upp att vittnesmålen om de båda telefonsamtalen kommer från personer som på grund av sin relation till mannen inte har hörts under ed. De båda vittnena har också haft möjlighet att diskutera händelsen med den aktuella kvinnan innan de hördes av polis. Detta kan enligt rätten ha påverkat vittnenas minnesbilder om vad som sagts.

Rätten anser därför att deras uppgifter måste bedömas med stor försiktighet.

Rätten skriver också i domen att det som mannen sagt, om att kvinnan kan drabbas av kostnader och att han kan lämna ofördelaktiga uppgifter om kvinnan i händelse av en förundersökning, är sådant man får räkna med om man ger sig in i en rättslig process. Men det är däremot inte sådant som avses med bestämmelserna om övergrepp i rättssak.

Nu har alltså även hovrätten gjort samma bedömning som tingsrätten, att mannen inte har gjort sig skyldig till övergrepp i rättsak.

Polisanmälan om ofredande mot mannen ledde inte till åtal.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.