Annons
Nyheter
Miljöpartiets Arne Fransson kryssades in i fullmäktige – för andra valet i rad. Flest personröster fick Moderaternas Lars Holmin.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014

Under måndagen blev länsstyrelsens räkning av personrösterna i kommunvalet klar. För ett parti innebar kryssandet en förändring.

Miljöpartiets gruppledare Arne Fransson stod som sexa på partiets kommunlista, men eftersom 85 väljare kryssade hans namn, och han var den enda i MP som fick fler än spärrens fem procent, landade han på första plats istället.

Annons

Ingvor Carlander, som hade tredjeplatsen, puttades därmed ned till fjärde plats och får ingen ordinarie plats i fullmäktige, där Miljöpartiet har tre mandat.

Arne Fransson har vanan inne. I valet 2010 hamnade han också i fullmäktige tack vare personrösterna. Och även då från en sjätteplats. Hans partikamrat Ulf Svensson var ännu värre – han stod som sistanamn på listan, men kryssades in.

Fransson själv säger att han var lite tveksam inför den politiska comeback han gjorde 2010, men att han nu har sett att det finns möjligheter att påverka. Närmast tänker hanpå den cykelled mot Jönköping som han och Miljöpartiet har stridit för länge och som nu ser ut att kunna bli verklighet.

– Jag har några frågor jag fortfarande vill ha svar på, men efter den här mandatperioden är det slut. Nästa gång står jag inte på någon lista, säger han.

För övriga partier innebar personrösterna inga förändringar, för dem är det listornas turordning som gäller. Det är genomgående förstanamnen som har kryssats flitigast, med undantag alltså för MP.

Allra flest personröster – 530 – fick Moderaternas Lars Holmin, trots att M bara blev tredje största parti i valet.

– Det känns som ett kvitto på att man har gjort något bra i alla fall, säger Holmin själv när han kommenterar personrösterna.

Näst flest kryss fick Centerpartiets Roland Karlsson, 516, därefter kom Socialdemokraternas Mattias Josefsson, 457. Folkpartiets Birgit Andersson kryssades av 47 väljare, Kristdemokraternas Cristina Bernevång av 44.

Vänsterpartiets Ulla Sundhage fick 93 personröster och partiets andranamn Jan-Olof Sundh 56, även han var ovanför spärrens fem procent.

Sverigedemokraten Niclas Sunding fick 178 personröster, Nya Ulricehamns Mikael Levander 143.

Vald med hjälp av personröster blir den kandidat som har fått minst fem procent av partiets röster – om kandidatens personröster är minst 50 till antalet och partiet har fått mandat som kandidaten kan ta i anspråk.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons