Nyheter

Fotoförbud på förskolor

Tänk dig för om du har kameran med dig på luciafirandet på Stadsskogens förskola. Där råder fotoförbud annat än på ditt eget barn.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

Det har gått ut information om policyn vid förskolorna i Skolområde centrum: Tre rosor, Stadsskogen och Åsundavy. Rektor Siv Åkesson ber där föräldrarna att nu inför avslutningar och högtider respektera att man inte får fotografera på förskolan.

Bakgrunden är att det finns föräldrar som inte gett samtycke till att deras barn fotograferas.

"Vi vill uppmärksamma att det har förekommit bilder på förskolans barn på facebook trots att vi har denna policy.", skriver rektorn.

Siv Åkesson säger att man genom den här policyn vill ta ansvar för att ingen hamnar på bild som inte vill det.

– I dag är det någonting annat att fotografera än det var för ett par år sedan. Vi kan inte ta ansvar för var de här bilderna hamnar någonstans.

Grunden är enligt Siv Åkesson flera. Förutom den tekniska utvecklingen, som att det blir allt vanligare med bilder i sociala medier, kan det finnas barn med skyddad identitet som ska kunna delta i verksamheten och avslutningarna på samma sätt som andra barn.

– Barn ska inte behöva avstå från att kunna vara med på förskolan.

Dessutom är det enligt Siv Åkesson allt fler föräldrar som inte ger samtycke till att deras barn får förekomma på bild.

– I dag säger föräldrarna tydligare nej, det är fler och fler som inte vill att man lägger ut deras barn och det måste man respektera.

Siv Åkesson säger att de har mött föräldrar som inte har tänkt på problemen med att fotografera vid avslutningar och sedan distribuera bilderna vidare. Men när de har förklarat problematiken tycker hon att alla visar förståelse.

Förutom reglerna kring samtycke och skyddad identitet finns det inget generellt fotoförbud i kommunen. Förskolorna kan lösa problematiken på andra sätt än att säga nej till fotografering.

Christina Andersson, som ansvarar för förskolorna i Gällstad, Grönahög och Hössna, säger till exempel att de inte har något generellt förbud utan att de ser till att ingen kommer med på bild som inte vill vara med ändå.

– Hittills har det gått bra, säger hon.

Enligt Göran Nyman, chef med ansvar för skolorna i kommunen, är det upp till varje chef att bedöma vad som är rimligt i deras verksamhet.

– Så har vi tänkt så här långt. Kanske finns det anledning att ompröva det här på sikt. Just när det gäller fotografering måste man vara väldigt försiktig.

– Vi behöver nog lyfta det här rent generellt, hur vi ska hantera det här. Men samtidigt får det inte bli absurt. Man ska ju ändå kunna dokumentera trevliga saker.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.