Fotoförbud i alla kommunens förskolor
Bakom den nya policyn står kommunens förskolechefer och de båda verksamhetscheferna för välfärd, lärande och samhällsbyggnad.
Grunden till att det behövs en policy är enligt cheferna bland annat att föräldrar ibland vill fotografera och filma, både i den dagliga verksamheten och vid speciella tillställningar.
Men i och med att bilder numera sprids lätt och snabbt via sociala medier innebär det en risk för barn med skyddad identitet eller barn som på annat sätt lever gömda.
Hittills har förskolorna i kommunen hanterat frågan lite annorlunda. Enligt verksamhetschef Anne-Marie Stenson är bakgrunden till policyn att förskolecheferna har önskat att man ska göra likadant överallt.
– Vi har sexton olika förskolor och det har efterfrågats att vi ska ha en gemensam policy, säger hon.
Det cheferna har bestämt är dels att bara personalen fotograferar den dagliga verksamheten, vilket de gör för att ha till den pedagogiska dokumentationen. Dels får vårdnadshavare endast fotografera sina egna barn vid olika tillställningar och efter personalens anvisningar.
Förutom att inte barn med skyddad identitet ska riskera att hamna på några bilder säger Anne-Marie Stensson att det handlar om hänsyn mot föräldrar som inte vill ha sitt barn på bild på Internet.
Tillåtet så länge man inte kränker
Att förskolor och skolor förbjuder fotografering handlar om ordningen inom skolans verksamhet, skriver Datainspektionen på sin hemsida. Detta är inget som personuppgiftslagen och Datainspektionen kan ha synpunkter på.
Allmänt gäller att när den som fotograferat delar bilder med flera, till exempel genom att publicera dem på Internet, måste personuppgiftslagen följas.
Publicering av fotografier på Internet är tillåtet, så länge man inte kränker den personliga integriteten hos dem som finns på bilderna.
Den som publicerar fotografier måste alltså se till att bilderna inte har ett kränkande innehåll och att personer som är utsatta för hot och lever med skyddade personuppgifter inte finns med på bilder som publiceras.
"Ett sätt att försäkra sig om detta är naturligtvis att fråga om lov från dem som fotograferats. Går det inte, kan det vara bra att undvika att publicera sådana bilder som också visar andras barn och andra vuxna.", skriver Datainspektionen som också allmänt uppmanar till försiktighet när det gäller att lägga upp bilder på barn på Facebook eller andra sajter på Internet.