Nyheter

Fortsatt oenighet om Sporthotellet

Weland Ståls tillträde till den fastighet man köpt på Lassalyckan försenas. Orsaken är oenighet mellan säljaren och den förre hyresgästen.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

I en rad artiklar har UT redogjort för tvisten mellan hyresgästen Ulricehamns Sporthotell och fastighetsägaren Ulricehamns kommuns fastighetsbolag.

Efter att under fem år hyrt restaurang- och hotellanläggningen på Lassalyckan kunde Sporthotellet och fastighetsbolaget slutligen enas om ett avtal om avflyttning. Avtalet kom till först sedan jurister kopplats in på ärendet.

Därefter kunde fastighetsbolaget sent i vintras presentera en köpare av fastigheten, Weland Stål AB. Enligt avtalet skulle tillträde ske den 1 april. Men nu kommer nya besked - tillträdet har skjutits fram en månad.

– Orsaken är att avflyttningsbesiktningen inte utfallit till vår belåtenhet, säger Bengt-Olof Foss, vd för fastighetsbolaget.

Enligt Bengt-Olof Foss handlar det framför allt om att fast inredning som skulle kvarlämnas inte längre finns kvar i fastigheten.

– I samråd med vår jurist och med köparen har vi kommit överens om att skjuta på tillträdet en månad, till den 1 maj. Men i praktiken har köparen redan nu tillträde till fastigheten för reparation och ombyggnad, säger Bengt-Olof Foss.

Inför avflyttningen kom det till fastighetsbolagets kännedom att delar av utrustningen i restaurangdelen bjöds ut på en nätauktion. Efter samråd med jurist gick fastighetsbolaget då in och bjöd på de delar av utrustningen som man anser vara en del av den utrustning som hör till fastigheten.

Blir det inte en märklig situation att ni ser er tvingade att köpa tillbaka saker som ni anser tillhör bolaget?

– Jo, men bedömningen var att vi skulle försöka rädda en del av inredning som egentligen hör till fastigheten. Till saken hör att köparen efter uppgörelsen om att köpa, har vissa förväntningar på fastigheten.

Hur mycket köpte ni?

– Vissa delar av utrustningen lyckades vi köpa tillbaka. Till ett totalt inköpspris om cirka 30 000 kronor.

Hur vill du beskriva situationen?

– Jag tycker det är oerhört tråkigt, för att inte säga tragiskt. Vi hade en överenskommelse som tagits fram av vår respektive motpartens jurist. Jag är oerhört besviken.

Motparten hävdar att man vid tillträdet för fem år sedan upprättade en inventarielista över utrustning som samtidigt köptes loss?

– Det är ett felaktigt påstående. Det upprättades en lista, men den avsåg endast viss lös inredning. Inte fast inredning som nu sålts.

Vad säger den tillträdande köparen?

– De står fast vid köpet. Vår målsättning är att klara ut situationen så snart som möjligt.

Ombudet för Ulricehamns Sporthotell, Erling Holm, utgår ifrån att slutbesiktningen av fastigheten gått som förväntat.

– Jag har ännu inte sett protokollet. Men jag uppfattade inte att det var några större meningsskiljaktigheter.

– Däremot tyckte vi att det var konstigt att den som ska driva verksamheten i fastigheten var med på besiktningen. Rimligen är det endast parterna, alltså köpare, säljare och den hyresgäst som flyttar ut.

Fastighetsbolaget är kritiska till att delar av inredningen sålts, då man menar att den tillhör fastigheten?

– Alltså, det enda som sålts är inredning som Sporthotellet köpte, då man flyttade in för fem år sedan, säger Erling Holm.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.