Annons
Nyheter
Väntetiderna för att få sin vapenlicens har inte minskat. Tvärtom har de ökat ytterligare.
– Det är rent kaos, säger vapenhandlaren Anders Toresson.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014

I oktober skrev UT om hur långa väntetider för att få vapenlicens drabbar vapenhandlarna. Enligt Anders Toresson, VD för Torsbo Handels AB, har situationen nu förvärrats ytterligare.

– Det är ju kaotiskt i hela branschen, och jag tror att ett flertal firmor helt enkelt kommer att gå omkull på grund av det här, säger han.

Annons

Eftersom man söker licens för ett specifikt vapen måste handlaren ha dem reserverade tills de kan hämtas ut, och därmed ligga ute med stora summor pengar.

– Vi har i dag över 900 vapen och vapendelar som väntar på licens, det är den högsta siffran någonsin trots lågsäsong, säger Anders Toresson.

Väntetiderna kan vara flera månader, vilket är såpass långt att vapenhandlarna kan få problem med att sälja vapnet när licensen väl kommer.

– En del har sökt licens i oktober med tanken att de skulle kunna jaga lite i slutet på säsongen. Får de licensen nu i mars är mitt problem att få dem att hämta ut sina vapen, säger Anders Toresson.

Att låta kunderna betala innan de har fått licensen går inte heller enligt Anders Toresson, som jämför det med att köpa en bil och betala innan man får den. Skulle firman gå i konkurs under väntetiden är det kört för kunden.

– Jag kan aldrig tvinga någon att betala produkten vid ordertillfället. Det kanske går att ta ut någon handpenning, men det hade nog inte hjälpt så mycket, säger han.

Anders Toresson har under flera år haft kontakt med polisen, men problemen kvarstår ändå.

– Man skiter i det fullständigt och sköter inte sina uppgifter, säger han.

Även UT har sökt ansvarig hos polisen för en kommentar, utan resultat.

Anders Toresson menar att situationen med de långa väntetiderna är ohållbar. arkivfOTO: pernilla rudenwall petrie

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons