Fortkörare frias trots bevis
Mannen ska den 14 september förra året enligt åtalet ha kört i åttiosju kilometer i timmen där högsta tillåtna hastighet var åttio.
Mannen har förnekat fortkörningen. Han säger att husbilen som fångades av fartkameran inte är hans och att den person som sitter i bilen visserligen är lik honom, men att det inte är han.
Detta var dock inte relevant för tingsrätten i Borås när man tog upp ärendet nyligen. Man har inte ens gått in på den frågan.
I domen som kom den 31 oktober konstaterar man istället att mannen inte kan dömas, oavsett bevisen. Bakgrunden är att Vägverket upphörde den 1 april, och ersattes av Trafikverket. I skarven har inte lagarna hängt med, och någon övergångsbestämmelse har inte gjorts.
Enligt åklagarkammaren i Borås finns det ytterligare en friande dom i ett liknande fall i Borås. Dessa kommer sannolikt att överklagas.
Liknande friande domar mot fortkörare har kommit från bland annat tingsrätten i Ystad och Lund.
Enligt nuvarande Trafikverkets chefjurist, Charlotta Lindmark, råder dock delade meningar.
– Tingsrätten i Kristianstad har en annan uppfattning, säger hon.
Och så har även Trafikverket.
Enligt Charlotta Lindmark råder enighet om att hastighetsgränserna gäller. De ska följas. Dock har alltså en del domstolar i vissa fall kommit fram till att straff inte kan utdömas.
– Man får inte överskrida dem, men sedan är frågan om det är straffbart eller inte. Enligt vår uppfattning är det fortfarande straffbart.
Enligt Charlotta Lindmark har myndigheter bytt namn eller uppgått i andra myndigheter under lång tid och det har funnit en praxis om hur bestämmelserna ska tillämpas i sådana fall. Nu har en del domstolar enligt henne frångått denna praxis.
– Det här är ingen enkel sak. De tycks ha brutit en lång praxis. Men vårt budskap är att hastighetsgränserna gäller.
Bortsett från att betona vikten av hastighetsgränserna och att de fortfarande gäller är det inte så mycket som Trafikverket gör just nu, enligt Charlotta Lindmark.
– För närvarande vidtar vi inga åtgärder, vi får avvakta prövning i högre instans.