Annons
Nyheter

Försvarsmakten en kittlande arbetsgivare för Tingholmselever

Under två dagar har Nuab tillsammans med Tingsholmsgymnasiet arrangerat framtidsdagar på skolan. En av de arbetsgivare som drog till sig störst intresse var Försvarsmakten.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014
Ada Pettersson, Linnea Bonander, Alexandra Thyrell och Julia Karlsson tyckte alla att Försvarsmaktens föredrag var inspirerande.
Ada Pettersson, Linnea Bonander, Alexandra Thyrell och Julia Karlsson tyckte alla att Försvarsmaktens föredrag var inspirerande.Foto: 
Ulrika Geeraedts, avgående vd för Nuab.
Ulrika Geeraedts, avgående vd för Nuab.Foto: 
Victor Åkarelund och Matilde Emanuelsson skapade intresse för jobb inom Försvarsmakten. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIE
Victor Åkarelund och Matilde Emanuelsson skapade intresse för jobb inom Försvarsmakten. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIEFoto: 

Näringsliv Ulricehamn AB har som ett av sina huvudmål att knyta ihop skolan och näringslivet. Ett led i det arbetet är de två framtidsdagar som arrangerats på Tingsholmsgymnasiet torsdag och fredag den här veckan.

– Det är ungefär 60 företag och föredragshållare som varit på plats på skolan så uppslutningen har varit jättebra. Nästan väl bra med facit i hand, säger Nuab:s vd Ulrika Geeraedts och utvecklar.

Annons

– Det har funnits så många olika rum och utställningar att besöka att eleverna spridit ut sig. Det har gjort att det inte blivit så jättehårt tryck hos de olika företagen.

Det stora urvalet gagnade eleverna som hade stora valmöjligheter.

– Kan företagen träffa två eller tre ungdomar som är intresserade och kan vara en framtida arbetskraft så är det positivt bara det, säger Ulrika Geeraedts.

I ett klassrum var det extra stort tryck. Matilde Emanuelsson och Victor Åkarelund representerade Försvarsmakten och de hade flera näst intill fulla halvtimmesföreläsningar.

– Med ubåtshändelserna i Stockholms skärgård och den stora skogsbranden i Västmanland har Försvarsmakten fått mycket uppmärksamhet. Jag tror att det påverkar intresset, säger Matilde Emanuelsson som jobbar heltid som informatör inom försvaret.

– Vi försöker belysa arbetet inom Försvarsmakten ur alla aspekter. Det är en bra arbetsplats för unga på det sättet att man får en bra utbildning betald och att det nästan garanterat ger jobb. Samtidigt sticker vi inte under stol med att det är ganska tufft och ibland farligt.

Får ni många frågor om obligatorisk utlandstjänstgöring?

– Ja, det är en del som undrar kring det och hur riskfyllt det är. Jag har själv varit i Afghanistan i sex månader och det är det mest utvecklande jag gjort, säger Victor Åkarelund.

Det var många tjejer som visade intresse för ett arbete som soldat.

– Det var riktigt bra och intressant. De verkar verkligen gilla sitt jobb och det smittar av sig. Mig lockar det att hjälpa folk i krissutation, säger Alexandra Thyrell.

Annons

Linnea Bonander är inne på samma linje.

– Jag läser på vårdprogrammet och att jobba med sådant inom Försvarsmakten verkar jätteintressant. Att inte veta vad som kommer hända på jobbet från dag till dag verkar spännande.

Förutom företagspresentationer och föredrag i klassrummen fanns också möjlighet att prata med arbetsgivare och företag i en mässa utanför mediateket.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons