Nyheter

Förstelärare ska ge ökad måluppfyllelse

De första förstelärarna i Ulricehamns kommun är nu igång med sitt arbete. Målet för deras utvecklingsarbete är ökad måluppfyllelse hos eleverna.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2013
Lina Fyrvakter, Mattias Magnusson, Solveig Carlsson och Lena Eriksson är sedan terminsstarten förstelärare i grundskolan Ulricehamns kommun. Syftet med det utvecklingsarbete de ska ansvara för, är att öka måluppfyllelsen hos eleverna.
Lina Fyrvakter, Mattias Magnusson, Solveig Carlsson och Lena Eriksson är sedan terminsstarten förstelärare i grundskolan Ulricehamns kommun. Syftet med det utvecklingsarbete de ska ansvara för, är att öka måluppfyllelsen hos eleverna.Foto: Christer Seldevall

Det är statliga pengar som gör satsningen möjlig. Så kallade karriärtjänster för lärare kan inrättas i samtliga landets kommuner.

I Ulricehamns kommun finns sex sådana förstelärare, två på gymnasiet och fyra i grundskolan. Egentligen finns utrymme för ytterligare två, men förvaltningen har valt att vänta något med att tillsätta dessa två tjänster.

– Det är en helt ny modell. Genom att vänta med de två kvarvarande tjänsterna till årsskiftet, vill vi göra det möjligt för fler att söka, säger Anne-Marie Stenson, verksamhetschef skolområde syd.

För 2014 tillförs ytterligare pengar från staten, vilket ger kommunen möjlighet att inrätta ytterligare fyra förstelärare. Det betyder att man då kommer att ha totalt tolv sådana tjänster.

Det är verksamhetsledningen för lärande som tillsammans med fackliga företrädare har gått igenom de ansökningar som kommit in om att få bli förstelärare. De har även beslutet om vem som får tjänsterna.

En rad kriterier ligger till grund för urvalsprocessen. Den som söker ska vara dokumenterat lämplig samt ha kunskap och erfarenhet som ligger i linje med dessa kriterier.

Förstelärarna kommer att ansvara för utvecklingsarbete inom olika områden, exempelvis läsning, bedömning och arbete i klassrummet. Arbetet kommer att ske tillsammans med kollegor.

– Som lärare är man beroende av varandra, och detta är inget som vi gör på egen hand. Däremot har vi ett ansvar för de arbetsområden som vi hoppas kunna utveckla, säger Mattias Magnusson, SO-lärare på Ätradalsskolan.

– Samtidigt är det roligt att få möjlighet att utveckla idéer som man länge gått och tänkt på. Den här tjänsten gör det möjligt att förverkliga detta, säger Lena Eriksson, lärare på Hössna skola.

Tjänsten som förstelärare gäller under en begränsad period, vanligtvis två år. För detta får man ett lönetillägg. Då tjänsten upphör återgår man till det löneläge man tidigare hade, som givetvis räknats upp under aktuell tidsperiod i takt med vad kollektivavtal anger.

Samtidigt har man rätt och möjlighet att på nytt ansöka om åter att få bli förstelärare. Det kan också ske genom att det utvecklingsarbete man bedrivit, får fortsätta ytterligare en period.

Som förstelärare utför man sitt ordinarie jobb samtidigt som den nya uppgiften tillkommer. Det blir alltså inte så att det sätts in någon ersättare för de lärare som jobbar som förstelärare.

– Det betyder att det är en krävande tjänst, säger Thomas Carlsson, utvecklingsledare inom lärande i Ulricehamns kommun.

Ökad måluppfyllelse är det övergripande målet med tjänsterna.

– Det ska ske genom att det arbete som förstelärarna svarar för stärker kvaliteten i klassrummen. Det i sig ger rimligtvis ökad måluppfyllelse hos eleverna, säger Thomas Carlsson.

Ytterligare en förhoppning är att det arbete som förstelärarna gör, resulterar i delvis nya sätt att arbete i skolan, och att dessa metoder kan bli ett ordinarie inslag i verksamheten. En omprioritering kan alltså bli följden av de satsningar som nu görs.

Karriärtjänsten ska göra läraryrket mer attraktivt och samtidigt säkra god undervisning.

En förstelärare har i sitt uppdrag att undervisa ett särskilt ansvar för att utveckla verksamheten utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet med syfte att öka elevernas måluppfyllelse. Inriktningen är att stärka ledarskapet i klassrummet och utveckla kvaliteten i undervisningen. Kollegial handledning är ett viktigt inslag.

(Ovanstående rader hämtade ur internannons om karriärtjänster inom lärande, Ulricehamns kommun)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.