Nyheter

Förskollärare får lära sig mer om natur och teknik

Den nya läroplanen för förskolan lyfter upp naturkunskap och teknik som viktiga områden. Nu ska förskollärarna i Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga få förkovra sig.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2011
Gunilla Eriksson, Tranemo, Åsa Gustafsson, Ljungsarp, Riitta Carlström, Navet, Elmi Arvidsson, Ulricehamn och Evy Andersson, Ulricehamn var med under onsdagens fortbildning i kretslopp på Navet i Borås. Förskollärarna har själva fått vara med och forma vidareutbildningen. Här mäter de ph-värdet i ett hav.
Gunilla Eriksson, Tranemo, Åsa Gustafsson, Ljungsarp, Riitta Carlström, Navet, Elmi Arvidsson, Ulricehamn och Evy Andersson, Ulricehamn var med under onsdagens fortbildning i kretslopp på Navet i Borås. Förskollärarna har själva fått vara med och forma vidareutbildningen. Här mäter de ph-värdet i ett hav.Foto: Anette Westerlund

Det är Navet i Borås som fått i uppdrag att vidareutbilda 250 förskollärare och barnskötare från de tre kommunerna. Första utbildningstillfället var i januari. I veckan är det dags för det andra.

– Den här gången handlar det om kretsloppet. Vi sätter områdena syrets, vattnets och kolets betydelse i fokus, säger Riitta Carlström från Navet.

Arja Salmela Molander från Myrstackens förskola och hennes kollegor finns på plats under onsdagseftermiddagen. De får titta på blomceller i mikroskop.

– Det är jättebra att vi får göra det här. Man blir lite inspirerad och testar på de nya sakerna när vi kommer tillbaka till jobbet. Egentligen gör vi sådant här jämt, men man får något av en nytändning när man får komma hit, säger hon.

Kommunernas kompetensutvecklingsprojekt för förskollärare sträcker sig över ett och ett halvt år. Lärarna får komma till Navet tre till fyra gånger per termin.

– Det är bra att det sträcker sig över en längre tid, att vi får komma tillbaka, säger Arja Salmela Molander.

– Vi visar lite experiment som lärarna kan göra med barnen, men vi lär också ut lite teori så att de kan känna att de har lite mer kött på benen, säger Riitta Carlström.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.