Annons
Nyheter

Förskolebarnen lär sig om Filippinerna

Personal från Nyckelpigans förskola kom förra veckan hem från Filippinerna. Genom ett EU-finansierat projekt har de fått lära sig mer om en annan kultur.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014
Genom att ha med sig en läsplatta kunde de skypa med barnen hemma i Timmele.FOTO: Nyckelpigans förskola
Genom att ha med sig en läsplatta kunde de skypa med barnen hemma i Timmele.FOTO: Nyckelpigans förskolaFoto: 
En av skolorna de besökte låg ute på landet i Infanta. Här möttes de av svenska flaggor som barnen gjort själva.
En av skolorna de besökte låg ute på landet i Infanta. Här möttes de av svenska flaggor som barnen gjort själva.Foto: Nyckelpigans förskola
Barnen på Nyckelpigan sjunger Filippinska sånger som de fått lära sig. FOTO: Henrik Sandgren
Barnen på Nyckelpigan sjunger Filippinska sånger som de fått lära sig. FOTO: Henrik SandgrenFoto: 
Runt om i Nyckelpigans lokaler sitter teckningar som de filippinska barnen har skickat. FOTO: Henrik Sandgren
Runt om i Nyckelpigans lokaler sitter teckningar som de filippinska barnen har skickat. FOTO: Henrik SandgrenFoto: 

Pia Croona, Christina Eriksson, Gunilla Fischer och Annette Sjögren från Nyckelpigans förskola har spenderat en och halv vecka på Filippinerna. Resan var en del i ett långtgående projekt för att utveckla både personalen och barnen.

– Läroplanen trycker väldigt hårt på medmänsklighet, så det är ett viktigt uppdrag vi har att lära hur ser ut i andra länder, säger Pia Croona.

Annons

Under resan har de besökt tre olika skolor, en på landet och två mitt i slummen i Manilla. Det är stora klyftor mellan rika och fattiga. Med hjälp från lokala butiker i Ulricehamn har de kunnat ge dem olika gåvor, allt från tandborstar till fotbollar, och de filippinska barnen har varit väldigt tacksamma.

– Det väckte väldigt starka känslor hos mig när vi fick följa med och se hur de bodde, det är knappt några hus utan plåtskjul med en presenning över, säger Annette Sjögren.

Nu försöker de samla ihop pengar till skoluniformer, som långt ifrån alla barn har råd med fast de bara kostar ungefär 50 kronor i svenska pengar. Även undervisningen skiljer sig mycket från Sverige, och Annette Sjögren tror att båda parter kan lära sig av varandra.

– De har mer styrd undervisning som bygger mycket på upprepning, där barnen ska upprepa i kör vad läraren sagt. Vi jobbar med ett mer kreativt lärande, säger hon.

Det har inte bara varit en resa för fröknarna, utan barnen på Nyckelpigan har varit delaktiga på många sätt. Till exempel har de skickat frågor och skrivit sagor som femteklassare i Timmele skola har fått översätta. Under resan skypade de också hem och barnen kunde få direktkontakt med varandra. Resan har gett dem nya perspektiv på livet.

– Man blir väldigt ödmjuk för det man har, säger Pia Croona.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons