Nyheter

Föroreningar upptäckta vid brobygge

Under arbetet med den nya bron över Ätran har man upptäckt föroreningar. Dessutom har man inlett schaktning utan tillstånd. Inget av detta är dock ett problem, enligt miljö- och byggnämndens ordförande.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är Alängsgatan som ska förlängas, från riksväg 46 över Ätran till Karlsnäs industriområde. Bakgrunden är att en annan anslutning till industriområdet stängs av i samband med utbyggnaden av nya riksväg 40.

I tisdags gav miljö- och byggnämnden tillstånd till schaktnings- och pålningsarbete för arbetet. Trots att arbetet med detta egentligen redan hade inletts.

Men det bekymrar alltså inte miljö- och byggnämndens ordförande Börje Eckerlid.

– Det innebär egentligen inget. Man har inte gjort något praktiskt fel, man har följt de regelverk som finns även om man inte hade tillstånd.

I samband med projekteringen för den nya vägen har det gjorts miljökontroller längs med arbetsområdet. Vid en provpunkt, på fastigheten Karlsnäs 2, upptäcktes föroreningar. Och eftersom denna fastighet ligger inom skyddszonen för Ulricehamns vattentäkt, måste det nu göras en så kallad miljöteknisk undersökning, samt eventuell sanering, innan arbetet kan fortsätta på den berörda fastigheten.

Föroreningarna i fråga är olja och enligt Börje Eckerlid vet man inte var dessa kommer ifrån. Nu ska man i alla fall frakta bort tjugo kubikmeter förorenad jord från platsen.

Dock kommer det inte försena bygget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.