Nyheter

Förlängt inköpsstopp ska öka medvetenheten

Inköps- och anställningsstoppet i Ulricehamns kommun får effekt, enligt siffror som förvaltningen tagit fram.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2013

Beslut om inköps- och anställningsstopp togs i oktober förra året, för att gälla till och med 31 januari. Som UT berättade i veckan har stoppet förlängts till den 15 mars.

Det inget politiskt ställningstagande som ligger till grund för beslutet. Istället utgår det från ett förslag från förvaltningen. Att förlänga stoppet är enligt förvaltningen ett sätt att öka kostnadsmedvetenheten.

– Utgångspunkten är att bokslut 2012, innevarande års internbudget såväl som en analys av de ekonomiska förutsättningarna för de olika verksamheterna, ska vara klarlagda under perioden till mitten av mars. Förvaltningens uppdrag från politiken för 2013 är tydligt – att fortsatt uppnå en ekonomi i balans, förklarar Karl-Erik Claesson, kommunchef.

UT har begärt ut siffror över utfallet så här långt. De visar att inköpsstoppet lett till minskade utgifter för kommunen under de aktuella månaderna. Utfallet kollas genom att jämföra med motsvarande tidsperiod året innan (då inget anställnings- och inköpsstopp var aktuellt).

En jämförelse mellan november 2012 och året innan visar på en minskning av utgifterna för inköp med 1,9 miljoner. På motsvarande sätt noteras en minskning av utgifterna under december med 3,4 miljoner. Under januari 2013 ökade däremot kostnaderna med 70 000 kronor.

Vad utfallet inte visar är indirekta effekter. Exempelvis om inköpen skjuts på framtiden i väntan på att stoppet hävs.

Inköpsstoppet omfattar kurser, konferenser och förbrukningsinventarier.

På personalsidan har ingen motsvarande avstämning gjorts vad gäller anställningsstoppet.

– Syftet med den här restriktionen är att den ska ha en avkylande effekt, säger Lars Lindbergh, personalchef i Ulricehamns kommun.

– Syftet är att man ska fundera kring alternativen, inför en anställning. Kan man skjuta på anställningen? Eller kan man göra jobbet på annat sätt?

Hittills har restriktionen kring anställningar i kommunen fått olika effekt, beroende på vilka delar av förvaltningen det är fråga om. I vissa delar har man kunnat anställa som vanligt. I andra delar har det varit tvärstopp. Exempelvis vad gäller administrativa tjänster i Stadshuset.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.