Nyheter

Företagare frias från skattebrott

En företagare från Ulricehamns kommun som åtalades för skattebrott frias av tingsrätten.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2011

Företagaren har under en lång period varit aktiv i det lokala näringslivet. Enligt åtalet skulle han medvetet eller av oaktsamhet ha lämnat felaktiga uppgifter i sin inkomstdeklaration vad gäller vinst vid aktieförsäljning på drygt en halv miljon kronor. Därmed fanns det risk för att mannen skulle undgå att betala skatt på 133 505 kronor.

Företagaren har sagt att han inte har gjort något brottsligt. Han har sagt att han är offer för olyckliga omständigheter. Han fick inte relevant information om hur den aktuella aktieaffären har gått till. När han väl förstod att han borde betala in skatt så gjorde han det. Han anser inte att han undanhållit skatt för staten utan förskjutit skatteinbetalningen istället.

Tingsrätten konstaterar att mannen inte medvetet har låtit bli att lämna uppgifter om aktieförsäljningen. Inte heller tycks han ha önskat slippa undan skatt.

"Tvärtom talar utredningen snarast för att han hade för avsikt att betala erforderlig skatt", skriver tingsrätten. Mannen har visserligen varit vårdslös, men denna vårdslöshet är inte så allvarlig att den kan bedömas som grov. Därför ska alltså åtalet ogillas.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.