Annons
Nyheter

Företag fick företräde till tomt i Stadsskogen

Redan nu finns intresseanmälningar från privatpersoner om att få köpa villatomter i det blivande bostadsområdet Stadsskogen i Ulricehamn. Trots att den formella försäljningen startar i början av januari har ett företag fått klartecken från kommunen till att få köpa en av tomterna.
Nyheter • Publicerad 13 november 2014

Arbetet med att bygga infrastruktur i Stadsskogen är i gång. Ansvaret för försäljning av villatomter till privatpersoner ligger på fastighetsmäklaren Mikael Gröndahl. Sedan augusti 2013 har han kommunens uppdrag att hantera försäljning av kommunala tomter.

Dessförinnan hade kommunen detta ansvar. Det var då som ett bolag sökte och fick besked om så kallad markanvisning för en av villatomterna i det blivande bostadsområdet Stadsskogen. Någon motsvarande möjlighet för privatpersoner att göra intresseanmälan för tomt fanns inte under denna period.

Annons

Det betyder att bolaget kan sägas ha fått möjlighet att ställa sig först i ”kön” till de blivande villatomterna på Stadsskogen. Trots att försäljningen ännu inte hade startat (formellt används inte begreppet tomtkö). Någon information till allmänheten om möjligheten att begära markanvisning hade heller inte lämnats ut.

– Enligt dagens riktlinjer kan detta ses som ett avsteg från hur försäljningen av tomter går till. Vid det tillfälle som företaget begärde markanvisning för en villatomt, fanns fortfarande ingen kommunalt anlitad fastighetsmäklare, säger Tina Blomster, mark- och exploateringsansvarig i Ulricehamns kommun.

Det var den dåvarande chefen på miljö och samhällsbyggnad som gav klartecken till att företaget skulle få så kallad markanvisning.

Varför allmänheten inte fick motsvarande möjlighet finns inget besked om. Den dåvarande verksamhetschefen för miljö och samhällsbyggnad jobbar inte kvar i kommunen.

En förklaring skulle kunna vara att man bedömde att privatpersoner inte är redo att vänta i flera på att en ny detaljplan vinner laga kraft.

Tolkningen av hur begreppet markanvisning ska tolkas skiljer sig åt mellan olika kommuner. Som regel uppfattas det som ett besked till ett byggföretag om att inom en viss tid få ensamrätt till förhandling om att få köpa mark och bygga bostad på ett visst område, inom en viss tid.

Hade en liknande förfrågan kommit i dag till Ulricehamns kommun, skulle den ha lämnats över till kommunens mäklare, hade vi lämnat över den till kommunens mäklare.

Försäljningen av villatomter i Stadsskogen inleds den 10 januari nästa år. Det är drygt 40 tomter för enfamiljshus som kommer att säljas.

– Det blir ett säljmöte - eller öppet hus, om man så vill - på plats i Stadsskogen. Då kommer vi att informera om området, utbyggnaden och detaljer kring försäljningen, säger fastighetsmäklare Mikael Gröndahl, som svarar för försäljningen av kommunala tomter.

I det fall det visar sig finnas flera spekulanter på en och samma tomt, kommer försäljning att ske som vid vilken annan fastighetsförsäljning som helst, enligt Mikael Gröndahl.

– Det innebär att det blir den som bjuder högst som får köpa, säger han.

För att alla intresserade ska få samma möjlighet, kommer det att vara en period om cirka en vecka då intresseanmälningar tas in. Utifrån dessa avgörs vem som köper vilka tomter.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons