Annons
Nyheter

Företag besvikna på Hem och Skola

Stödpengar till Hem och Skola har till stora delar gått till ett försäljningsbolag. Enligt SVT finns både Skydda i Ulricehamn och Svedbergs i Dalstorp bland givarna.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2010

En stor debatt har i veckan blossat upp kring organisationen Hem och Skola. SVT:s Uppdrag granskning har tittat på organisationens sätt att samla in pengar till olika kampanjer, något som gjorts via ett försäljningsbolag som har tagit merparten av intäkterna.

Skydda Protecting People AB i Ulricehamn och Svedbergs AB i Dalstorp finns med på listan på företag som skänkt pengar till Hem och Skola. Båda ska enligt listan vara bronsmedlemmar i något som heter "Nolltolerans mot mobbning".

Annons

– Det här är helt nya uppgifter för mig och skulle vi ha varit med och stöttat något sådant hade jag vetat om det. Sådant går igenom mig, säger Skyddas vd Leif Reinholdsson som direkt säger att uppgiften är fel men ändå ska kolla upp den en gång extra.

Att säljare och organisationer ringer och ber om bidrag är enligt Reinholdsson inte ovanligt.

– Vi har en strikt policy på Skydda och har sällan råkat illa ut. Både vad gäller sådant du beskriver och rena blufföretag som ringer eller skickar fakturor, säger Reinholdsson.

Sotar'n i Borås, som driver sotningsverksamheten i Ulricehamn, har stöttat projektet Nolltolerans mot mobbning men ska enligt vd:n Magnus Johansson sluta med det efter avslöjandet.

– Sorgligt. Tyvärr kan detta svärta ner kampanjer utan sådana vinstintressen, säger Johansson till Borås tidning.

I veckans avsnitt av "Uppdrag granskning" på Sveriges television granskades organisationen Hem och Skolas kampanjer. Granskningen visade att ungefär 34 av de totalt 42 miljoner kronor som samlats in gått till säljbolaget Pool Media AB. Bara 100 000 kronor kom lokalföreningarna till del.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons