Annons
Nyheter

Förenklade regler för färdtjänst

Kommunstyrelsen föreslår nya regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014

Gällande regler antogs 2010. Men inom verksamheten har man sett ett behov av att förenkla handläggningen av de ärenden som kommer in. Därför har ett nytt förslag till regler tagits fram.

Vid ett sammanträde i måndags föreslår kommunstyrelsen att de nya reglerna fastställs. Beslut väntas tas i kommunfullmäktige i mars.

Annons

Förutom att handläggningen kan bli enklare med de nya reglerna, kan det bli enklare för dem som är i behov av och som uppfyller kraven, ansöka om färdtjänst, enligt förvaltningen.

Personer som uppfyller kravet för att få färdtjänst och om funktionshindret bedöms vara permanent, får färdtjänsttillstånd tillsvidare, enligt de nya reglerna.

Detta till skillnad mot idag, där det normala är att tillstånd beviljas för viss tid. Det innebär att den som fått tillstånd efter en tid måsta ansöka igen.

Genom förändringen kan antalet ansökningar om färdtjänst minskas, vilket minskar handläggningstiden och samtidigt underlättar för ett flertal personer som inte behöver skicka in nya ansökningar, skriver förvaltningen i sitt förslag.

I de nya reglerna finns även uppgift om vilka taxor som gäller för de olika resorna (se faktaruta)

För resa upp till 3 kilometer betalas 32 kronor i egenavgift för färdtjänsten, oavsett om samåkning sker eller inte. För annan färdtjänstresa över 3 kilometer betalar den färdtjänstberättigade dels en grundavgift om 20 kr per resa och dels 2,50 kronor per kilometer i egenavgift.

Vid samåkning för resa över 8 kilometer minskas egenavgiften med 50 procent för del utöver grundavgift. Nattrafiken har dubbel taxa. Taxan för ungdomar (7-26 år) är 75 procent av ordinarie pris. Lägsta avgift är 32 kronor för vuxen och 24 kronor för ungdom.

(Källa: nya regler och avgifter för färdtjänst, Ulricehamns kommun)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons