GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Före detta rektor hyllas i Ulricehamnsprofilens sommarprat

Ulricehamnaren Nadim Ghazale var en av årets sommarpratare i P1. Under en stark och känslosam berättelse, hyllar den välkände polisen de människor som krattat vägen för honom genom livet. Den tidigare Stenbocksrektorn Håkan Kannius var en av dem.
Ulricehamn • Publicerad 14 juli 2021 • Uppdaterad 14 juli 2021
Håkan Kannius fick ta emot lovord från Nadim Ghazale i Sommar i P1. Arkvibild.
Håkan Kannius fick ta emot lovord från Nadim Ghazale i Sommar i P1. Arkvibild.
Foto: Pernilla Rudenwall

Under 15 år jobbade Håkan Kannius som rektor på Stenbocksskolan. Nu är han pensionär och har efter Nadim Ghazales sommarprat i måndags, fått ta emot en uppsjö av hyllningar.

Har du lyssnat på sommarpratet?

– Ja det har jag. Det var väldigt vackra ord som Nadde framförde – nästan så att man blev tårögd. Det kändes väldigt Nadim, han har en sådan kraftig framåtanda och är rakt på sak. Han har också väldigt lätt för att uttrycka sig på ett bra sätt tycker jag, svarar Håkan Kannius.

Nadim Ghazale är sommarvärd 2021. Han berättar om hur Håkan Kannius, sin rektor under Stenbockskolan, hjälpte till att kratta vägen framför honom.
Nadim Ghazale är sommarvärd 2021. Han berättar om hur Håkan Kannius, sin rektor under Stenbockskolan, hjälpte till att kratta vägen framför honom.
Foto: Mattias Ahlm

En sak etsade sig fast lite extra hos den tidigare Stenbocksrektorn.

”Håkan säger vi – vi ska vända din energi rätt. Han har min rygg här.” Ur Nadim Ghazales sommarprat 2021.

– Det tyckte jag var allra bäst. Han säger att vi ska lösa det. Och det var så jag helst jobbade som rektor. Jag var inte bara en chef som dikterade, det är inte min stil. Det krävs ett väldigt stort samarbete att sköta en skola, säger han.

”Det var lite svårt att få tag i elever som ville vara det. I Naddes fall var det aldrig några problem.”
Håkan Kannius, före detta rektor Stenbocksskolan

Nadim Ghazale berättar om hur han en dag blev inkallad till rektorns kontor. Där fick bland annat höra, till sin stora förvåning, att han skulle bli kamratstödjare.

– Nadde var en riktigt bra kamratstödjare. Det var lite svårt att få tag i elever som ville vara det. I Naddes fall var det aldrig några problem. Han kom även utifrån och kunde prata med de andra eleverna med utländskt ursprung, säger Håkan Kannius.

Rasismen i det svenska samhället var ett genomgående ämne i sommarpratet. Enligt Håkan Kannius var det något som Stenbocksskolan ständigt arbetade mot.

– Vi tog upp det i många situationer och arbetade med det hela tiden. Vi hade temadagar när vi pratade om olika sätt att bemöta varandra. Det där med vi och dem är ett idiotiskt sätt att se på varandra, säger han.

Efter måndagen har det rullat in många meddelanden och hyllningar till den tidigare rektorn.

– Det är väl en och annan gammal lärare som har hört av sig och tycker att det var trevligt att lyssna på.

Och inte nog med det. På Twitter efterlyste lyssnare den godhjärtade rektorn. När Håkan blev identifierad som den efterfrågade resulterade det hela i en hälsning ända från Rosenbad.

”Hälsa Håkan från mig också. När @Gzale berättade om honom var det omöjligt att hålla tillbaka tårarna”, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i en Tweet.

Hur har det känts att ha blivit så hyllad?

– Det är smickrande kan man säga. Jag har svårt att hitta ett bra ord för det men det är alltid skojigt att bli uppmärksammad för något positivt. Men om sanningen ska riktigt fram är det inte något jag själv varit ansvarig för. Det har hela tiden varit ett lagarbete och vi har hjälpts åt. Sen har jag haft förmånen att få träffa och hjälpa Nadim, säger Håkan Kannius.

Alice LundbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer