Annons
Nyheter

Folkpartiet uppmanar till ökad jämställdhet

Fullmäktigeledamöterna i folkpartiet har nu gjort ett upprop till sina kolleger i övriga partier att öka jämställdheten både i kommunen och dess bolag.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010
Ulrika Geeraedts vill ha fler kvinnor i ledande positioner.
Ulrika Geeraedts vill ha fler kvinnor i ledande positioner.Foto: Bernt Carlsson

En av dem som undertecknat skrivelsen är Ulrika Geeraedts. Hon erinrar om att det snart är dags att välja ledamöter till olika förtroendeuppdrag i kommunen, både till kommunala nämnder och bolagsstyrelser.

Hon påminner om ett tv-program där Ulricehamn utpekades som Gubbväldets huvudstad, ett enligt henne minst av allt smickrande omdöme.

Annons

Därför har hon och hennes liberala kolleger vänt sig till de olika etablerade partierna med uppmaningen att nominera fler kvinnor.

– Vi vill lyfta fram jämställdheten, som är en av vårt partis kärnfrågor, säger hon. Vi sätter likhetstecken mellan stark utveckling och brett deltagande av både män och kvinnor.

Det väsentliga med en jämn könsfördelning är enligt Geeraedts att synpunkter från olika perspektiv kommer in i diskussionerna och skapar mångfald istället för enfald.

Visserligen har andelen kvinnor ökat, marginellt, i fullmäktige, men topparna är männens position. Även på de ledande posterna vill Ulrika Geeraedts ha fler kvinnor, sett ur det perspektivet att jämn könsfördelning och därmed olika kompetenser och erfarenheter berikar verksamheten både socialt, ekonomiskt och effektivitetsmässigt.

Av tradition har det blivit de så kallade mjuka frågorna som fått kvinnliga företrädare, medan männen tagit hand om tekniska och ekonomiska frågor.

Även detta vill folkpartisterna ändra på.

– Det sägs att kvinnor inte vill ställa upp i olika sammanhang, säger Ulrika Geeraedts, men det stämmer inte. De har helt enkelt inte blivit tillfrågade.

Nu uppmanar hon kvinnorna att själva ta för sig och tala om att de vill vara med, samtidigt som partierna uppmanas att aktivt söka kvinnliga ledamöter på olika poster.

– Vidare talas det om att kompetensen skall avgöra, fortsätter hon. Men vad är kompetens? Det brukar vara det som männen definierar som kompetens. Varför inte i högre grad ta vara på den kompetens och det kunnande som kvinnorna har att bidra med.

Ulrika Geeraedts tycker att kommunen bör vara ett föredöme i detta avseende och därmed påverka övriga företag, föreningar och andra organisationer att även de skall öka jämställdheten i sina organisationer.

Annons

Från de flesta partierna har folkpartiet nu fått in svar som visar på ett stort intresse för att få med fler kvinnor.

Snart är det val, då återstår att se hur stort detta intresse i verkligheten är.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons