Floristen Emilia tipsar – så binder du finaste kransen
– Jag föredrar att göra den ganska liten, men en del vill ha så att den nästan ser ut som en hatt. Det är det som är det charmiga – man kan välja precis hur man vill ha sin krans.
Emilia Järsenholt står vid disken på Blomsterträdgården Lockryd. Framför sig har hon allt från kvistrosor till elegansnejlikor, daggkåpor och eukalyptus.
– Den här kunden ville ha lite rosa toner, säger hon och klipper ner stjälkarna på en lätt skär brudslöja.
Det är tisdag eftermiddag och bara tre dagar kvar till dagen då sillen, nubben, dansen – och framför allt kransen – står i fokus. En högtid som Emilia skattar som den viktigaste om året.
– Jag älskar verkligen midsommar. Redan i januari börjar jag tagga och fundera på vad jag ska ha för krans, säger hon och skrattar.
”Jag älskar verkligen midsommar. Redan i januari börjar jag tagga och fundera på vad jag ska ha för krans.”Emilia Järsenholt, florist
Själv är hon så gott som uppvuxen i blomsteraffären strax utanför Sexdrega, som drivs av pappa Pelle och hans syster. Där blev hon tidigt skolad i binderiets ädla konst.
– Gud jag minns inte när jag började göra min krans. Men jag har sett bilder sedan åtminstone tolv år tillbaka, och utvecklingen har i alla fall gått framåt.
Med åren har Emilia blivit alltmer effektiv. Numera tar det inte mer än en knapp halvtimme för henne att bli färdig med en krans. Men hon betonar vikten av förberedelserna.
– Klipp upp materialet innan i ganska små stjälkar, och undvik skarvar. Det är inte kul om det sticker ut en stjälk någonstans.
Medan somliga föredrar att göra små buketter, binder Emilia på frihand. För att kransen inte ska töjas utgår hon från en stomme i ståltråd, med en ögla i vardera ände. På så vis går det att reglera storleken efterhand. Stommen lindar hon in i floratejp, för att blommorna inte ska kana när hon sedan fäster dem med myrtentråden.
– Den är mycket tunnare och mer följsam att binda med än vanlig ståltråd.
Ett knippe gröna blad får inleda kransen, innan Emilia fyller på med de kulörta rosenknopparna och den skira brudslöjan som kronan på verket. Med stadig hand binder hon blommorna hårt runt stommen, som mer och mer börjar likna en krans.
– Man kan ta i mycket mer än man tror, för blommorna krymper när de torkar. Det vanligaste misstaget är att man gör den för lös.
När den decimeterlånga stommen är täckt av blommor är det dags att fästa ändarna. Det lurigaste momentet, enligt Emilia.
– Man vill ju inte se skarven, så det är bra med lite extra fluff på slutet. Sen kan man dra något extra varv med tråden för att den inte ska repa upp sig, säger hon och tillägger:
– Alla kan binda kransar, men det är ganska mycket jobb bakom det ändå. Det är lite av ett hantverk.
Trots att hon själv föredrar kransen har hon flera tips för den som inte vill platta till frisyren med en sådan.
– Ett alternativ är ju att fästa blommor på ett diadem, eller sticka någon i håret. Sen kan man ju ha någon i kavajen eller göra ett blomsterarmband. Men själv tycker jag att det hör till med blommor i håret.
Emilia Järsenholt
Ålder: 23 år.
Bor: I Ulricehamn.
Familj: Mamma Ann-Sofie, pappa Pelle och syster Felicia.
Jobbar som: Florist på Blomsterträdgården Lockryd och på Blohms blommor i UIricehamn. Driver inredningsföretaget Holt studio sedan ett par månader tillbaka.
Drömmer om: ”Att bo i ett hus på landet med gårdsbutik där jag sysslar med inredning och blommor, och ha det som en livsstil. Drömmen hade varit att odla massor av egna blommor, och ha fält med solrosor och dahlior. Inredning och blommor kommer jag alltid bära med mig, på med på ena eller andra sättet.”
Fem snabba:
Solros eller pion?
Solros.
Sill eller potatis?
Sill (gärna Christinas senapssill).
Små grodorna eller Raketen?
Små grodorna.
Snaps eller bubbel?
Bubbel.
Sju blommor under kudden eller sju blommor på bordet?
Under kudden.