Annons
Nyheter

Flera skadeskjutna rådjur hittade

Ulricehamnspolisen har fått in en anmälan om misstänkt jaktbrott, sedan flera rådjur påträffats skadeskjutna.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2011
Det är hos skogsbonden Jonny Hallberg i Lilla Fagrared som djuren skjutits.
Det är hos skogsbonden Jonny Hallberg i Lilla Fagrared som djuren skjutits.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är hos skogsbonden Jonny Hallberg i Lilla Fagrared som djuren skjutits. Då UT besöker Jonny på fredagseftermiddagen ligger de två nu avlivade djuren på en vagn. Den vita snön i djurens päls är delvis rödfläckig av blod. Jonny vänder runt ett av djuren, en bock, och visar ingångshålet i bakhasorna.

– Jag vet inte vem som har gjort detta eller varför. Det hela är både sorgligt och deprimerande, säger han.

Annons

Det var i onsdags morse som ett första djur påträffades. Det låg vid några balar ute på en åker, alldeles vid vägkorsningen vid Jonnys gård.

- Det konstiga var att det låg kvar när snöplogen körde förbi. Senare såg jag hur det haltande försökte ta sig därifrån.

Jonny Hallberg följde blodspåren. Då rådjuret åter la sig ner, bestämde han sig för att avliva det.

– Min första tanke var att det hade blivit påkört av bil. Men så såg jag att det också var skottskadat.

Dagen därpå såg han blodspår, den här gången vid garaget.

– Borta vid vägen såg jag rådjuret som gick konstigt, liksom släpade ena benet efter sig.

Det visade sig vara samma sak här, djuret var skottskadat på ungefär samma ställe. Även detta fick avlivas, varpå Jonny Hallberg kontaktade polisen.

– Nu är det ingen som är ute och jagar, det är för mycket snö. Istället utfordrar vi djuren och hoppas att de ska klara vintern. Jag har svårt att förstå vem som gör så här, säger Jonny Hallberg.

Vid Ulricehamnspolisen arbetar Egon Boman, som själv är jägare.

– Detta handlar definitivt om ett misstänkt jaktbrott, säger han.

Annons

Var är er bedömning kring de skadeskjutna djuren?

– Troligen är det någon som skjutit mot djuren från bil. Eventuellt är det någon som tänker sig detta som ett smidigt sätt att skaffa kött.

Men skytten har inte tagit med sig de skjutna djuren?

– Det kan bero på att det varit svårt att pulsa i snön efter djuren. Oavsett var syftet är så ser vi allvarligt på det inträffade. Jag har under mina 30 år som polis aldrig hört talas om något liknande här i vårt område, säger Egon Boman.

Ulricehamnspolisen är intresserad av tips från allmänheten om iakttagelser som kan sättas i samband med de skjutna djuren.

– Vi vill också uppmana dem som utfordrar djur att vara uppmärksamma på fordon som skulle kunna sättas i samband med händelser av det här slaget, säger Egon Boman.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons