Annons
Nyheter

Flera fall av mystisk död bland älgar

Ett osedvanligt stort antal döda älgar som hittats inom Redvägs älgskötselområde oroar jägarna i området. Skötselområdet uppmanar nu jägare att noga inrapportera varje dött vilt, för att få en bild av situationen.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Det är under det senaste dryga året som jägare i området sett tecken på att något inte står rätt till vad gäller älgarna.

– På relativt kort tid och inom begränsade ytor har ovanligt många döda älgar påträffats, berättar Anders Andersson, styrelserepresentant i Redvägs älgskötselområde.

Annons

Bara nu under sensommaren och hösten har fyra döda eller döende djur påträffats i området kring Liared. Det var två hondjur och två tjurar.

– I ett av fallen var det i samband med ett drevprov som en utmärglad älg påträffades. Djuret, i det här fallet var det fråga om ett hondjur, fick avlivas som en följd av tillståndet, säger Anders Andersson.

Även från andra håll i älgskötselområdet har döda älgar påträffat. I vissa fall har djuren varit avmagrade, men det finns även exempel på döda djur utan detta kännetecken.

Totalt i Redvägs älgskötselområde finns det för närvarande uppskattningsvis 600 älgar. Även med hänsyn till en naturlig dödlighet om cirka fyra procent är det osedvanligt många döda älgar som anträffats.

– Under det senaste dryga året handlar det om minst ett tiotal, säger Anders Andersson.

Han har varit i kontakt med statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Men för att de ska kunna göra en undersökning av ett dött djur, krävs att kroppen omgående efter döden snabbt kan transporteras till SVA.

När det talas om döda älgar kommer tankarna osökt in på de mystiska dödsfall som drabbade ett stort antal älgar i slutet av 80-talet och början av 90-talet, den så kallade älgsjukan. Är det denna älgsjuka som nu slagit till?

– Jag har inte någon uppfattning om det eller vill spekulera om det rör sig om älgsjukan. Det enda vi vet att det finns allt för många tecken på att något inte står rätt till med älgarna. Och att allt som inte är normalt måste man ta tag i, säger Anders Andersson.

Därför uppmanar han nu jägare, inte bara inom Redvägs älgskötselområde, utan även i andra närliggande områden, att noga observera misstänkta dödsfall. Och att vara noga med att rapportera in varje fall av dött vilt som påträffas ute i markerna.

– Först när vi har ett underlag att utgå ifrån, kan vi driva saken vidare till myndigheter för eventuella åtgärder i form av undersökningar eller annat, säger Anders Andersson.

Under 1985 upptäcktes i södra delen av Älvsborgs län ett antal älgar som dött av ditintills okänd sjukdom. Djuren hade dött en kvalfull död med svåra infektioner över hela kroppen, hårlöshet, blindhet och diarréer. Utifrån dessa observationer började begreppet Älvsborgssjukan användas. Sedermera talade man om Älgsjukan, då älgar på andra håll i landet också drabbades

Under 1992 rapporterades i hela landet 321 döda älgar och det totala antalet döda älgar i sjukdomen beräknades vid mitten av 90-talet till ca 2 000.

Något entydigt svar eller förklaring till sjukdomen har hittills inte kunnat ges. Men teorierna har många. Förklaringar som miljöeffekter, insektsangrepp eller brister i immunförsvaret har lanserats som tänkbara förklaringar till sjukdomen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons