Nyheter

Fler frågor om Resursskolan

Gärna inkludering. Men då krävs både information och dessutom resurser så att avvecklingen av Resursskolan kan göras på ett bra sätt.
Nyheter • Publicerad 20 december 2011
?Det finns en stor risk att antalet ?hemma-sittare? kommer att öka. Att fler elever än nu kommer att behöva beredas plats i skola/institution på annan ort. Det kan bli mycket kostsamt?, hävdar skyddsombuden för lärarna i Ulricehamn, Maria Sergi och Lennart Jacobsson.
?Det finns en stor risk att antalet ?hemma-sittare? kommer att öka. Att fler elever än nu kommer att behöva beredas plats i skola/institution på annan ort. Det kan bli mycket kostsamt?, hävdar skyddsombuden för lärarna i Ulricehamn, Maria Sergi och Lennart Jacobsson.Foto: Christer Seldevall

Nej, huvudskyddsombuden vid skolorna i Ulricehamns kommun är inte nöjda med svaren på frågorna runt avvecklingen av Resursskolan i Ulricehamn (se artikel här intill).

– Vi är oroade både å medlemmarnas och barnens vägnar. Vi får ta emot många frågor från medlemmar som är frågande till vad förändringen innebär i praktiken, säger Maria Sergi, huvudskyddsombud för lärarförbundet i Ulricehamn.

– För oss är detta en arbetsmiljöfråga. Fortfarande återstår flera oklarheter som måste lösas, säger Lennart Jacobsson, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund.

Duon är inte nöjda med det svar man nyligen fick från Ann-Christine Oldenburgs som är rektor för Samlad Kraft.

En viktig frågeställning gäller lokalfrågan. Huvudskyddsombuden anser att den måste vara löst innan elever och pedagoger slussas ut från en resursskola.

– Det kan tyckas vara ett litet problem, men i dagens fullbelagda verklighet får det stora konsekvenser. Dessutom finns en överenskommelse om att det ska hanteras på det sättet, enligt huvudskyddsombuden.

Vissa av skolarna är redan överfulla med elever, vilket gör det omöjligt att klara behovet av lokaler för de före detta resurskole-elevernas behov av avskildhet.

Lokalfrågan är en sak. En annan gäller de mänskliga resurserna, lärarnas utbildning samt möjlighet att hantera de nya situationer som kan uppstå.

– En lärare vid en av våra skolor berättar att den elev som inkluderats, rymmer. Frågan är då om läraren ska försöka få tag på den eleven. I så fall lämnas de övriga 24 eleverna ensamma, berättar Maria Sergi.

Medlemmar befarar att stängning av en resursskola riskerar att påverkar elever på ett negativt sätt.

Beskedet att en av skolorna kommer att få en förstärkning med motsvarande cirka 30 timmar kring de elever som slussas ut, väcker också frågor. Framför allt efterfrågas besked vilken skola det är fråga om.

Säkerheten för elever och personal är en annan fråga, som det också råder oklarheter kring.

– Vi har haft allvarliga incidenter i skolor där vassa föremål kastats i luften. Bland annat en sax. Dessa situationer har uppstått i klasser efter inkludering av elever från en av våra resursskolor, berättar Lennart Jacobsson.

Men enligt modellen med inkluderingen av de elever vi pratar om ska rektor vid respektive skolområde ansvara för att inkluderingen ska genomföras.

– Jo, det är så det sägs. Men utifrån vad vi vet i dag, verkar det vara ett omöjligt uppdrag för våra rektorer, säger Maria Sergi.

Lennart Jacobsson poängterar vikten av information, då någon förändring är på gång.

– Även om det kanske inte finns så mycket att informera om vid vissa tillfällen, så bör även det sägas. Det är också en viktig information för dem som berörs av den pågående förändringen.

UT har förgäves sökt Ann-Christine Oldenburg för kompletterande frågor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.