Annons
Nyheter

Fler betalade sina p-böter

Allt fler i Ulricehamn betalar sina p-böter. I alla fall pekar statistiken från Transportstyrelsen på en sådan utveckling.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012

Under 2010 utfärdades 640 parkeringsböter i Ulricehamns kommun. 512 av dem betalades. Det betyder att 80 procent betalade, eller med andra ord, fyra av fem betalade. En av fem gjorde det inte.

Det finns olika anledningar till de obetalda böterna, bland annat att den felparkerade bilen varit från utlandet eller att den som fått böter fått gehör för ett överklagande.

Annons

Året efter ser det alltså ut att vara fler som betalar. För 2011 utfärdades 505 parkeringsböter och 441 betalades, det vill säga hela 87 procent. Med andra ord var det nästan nio av tio som gjorde rätt för sig. Och det kan bli fler, eftersom siffrorna för de senaste månaderna under 2011 är otillförlitliga i väntan på fler inbetalningar efter påminnelser.

87 procent är också bättre än många andra kommuner. I Borås är den siffran 83 procent och i landet som helhet bara 77.

Det är enbart kommuner som använder sig av kommunala parkeringsavgifter som finns redovisade i tabellen från Transportstyrelsen.

Tranemo kommun finns till exempel inte med i Transportstyrelsens statistik.

Ett annat resultat av statistiken är att landets kommuner utfärdar allt mer parkeringsböter, drygt 1,4 miljoner. Det innebär en ökning med runt en fjärdedel sedan 2007, då antalet utfärdade böter låg på cirka 1,1 miljoner. Enligt Transportstyrelsens handläggare ökar siffran lite men stadigt varje år.

Ulricehamn

Utfärdade/Betalda

2010 640/512 80 procent

2011 505/441 87 procent

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons