Fler bävrar i Liared
Nu verkar det som om bävrarna i Liared blivit fler. För på annat sätt går det nog inte tolka Milton Strålins observation förra helgen.
– Jag såg två bävrar gå förbi här nere på gräset och hoppa ner i dammen. Det var en vuxen och en mycket mindre, säger Milton och måttar upp cirka 40 centimeter.
Eftersom bävrarna får ungar i maj–juni och dessa stannar kvar tills de blir två år, så tyder det på att det var en fjolårsunge som följde mamma/pappa på nya äventyr uppströms.
Ett par dagar senare så var det dags för nästa bäverpassage. Fast då var det bara en vuxen som tog landvägen förbi fallet nedanför Miltons hem.
Du är ju bara nio år – vad säger du till dem som tror att det kanske var minkar du såg?
– Jag har varit med och fångat mink i fällor så jag vet hur de ser ut. Detta var bävrar för den svansen går ju inte att ta fel på.
Det kan tilläggas att Milton är mycket intresserad av djur och jakt och följer med morfar Börje ut i skogen så ofta som tillfälle ges. Därför kan vi nog klassa Miltons observation som säker.
Vem kommer med första bilden på en Liaredsbäver?
Bävern, Castor fiber, är vårt lands största gnagare. Den kan bli cirka 70-100 cm lång (svansen därtill 30-40 cm) och väga 18-22 kg. Den är främst vattenlevande och nattaktiv och därför svår att få syn på. Däremot ser man mer av dess omdanande aktivitet i form av fällda träd utmed sjöstränderna, vid bäverhyddorna och dammarna. Normalstora hyddor blir 1-2 meter höga, 2-4 meter breda och 8-10 meter långa. I sällsynta extremfall kan hyddorna bli 2,0 - 3,5 meter höga med en omkrets på 30 meter. (Källa: Naturhistoriska riksmuseet)