Nyheter

Fick rätt mot socialen - igen

Först fick inte mannen bidrag till hela hyran av kommunen, men han fick rätt i domstol. Sedan fick han inte bidrag på grund av vissa insättningar på hans konto, men fick återigen rätt i domstol.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2010

– Jag har nog aldrig varit så glad i hela mitt liv, säger mannen till Ulricehamns Tidning.

Han vill dock vara anonym.

- Det var som ett lyft för mig, nu hoppas jag att jag kan betala tillbaka det jag har lånat av mamma och av andra.

Mannen nekades socialbidrag för en viss tid eftersom kommunen upptäckte insättningar på hans konto som han inte hade redovisat.

Mannen själv uppgav att insättningarna dels var lån, dels tidigare bidrag som han satt in för att kunna göra betalningar.

Han uppger att han var tvungen att ta lånen på grund av att kommunen inte hade betalat ut pengar till honom som härrör från en annan tvist.

Mannen överklagade beslutet, fick nej av länsrätten men sedan ja av nästa instans, kammarätten.

Kammarrätten konstaterar att insättningarna gjordes så lång tid innan den period mannen sökte bidrag för att kommunen ändå inte hade rätt att ta med dessa belopp i beräkningen för den månaden. Då spelar det inte heller någon roll vad detta var för pengar.

Mannen har tidigare varit i tvist med kommunen. Då nekades mannen bidrag för hela sin hyra. Mannen hade ansökt om bidrag till hyra med 3 645 kronor men fick bara enligt kommunens då gällande norm på 2 919 kronor.

Mannen överklagade och fick rätt i länsrätten, som ansåg att det inte är oskäligt med en tvårumslägenhet för en äldre låginkomsttagare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.