Annons
Nyheter
Den ekonomiska föreningen Fiber för alla i Tranemo står nu i startgroparna och ska bland annat anställa folk som ska genomföra själva utbyggnaden.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2011

Fibert, som man också heter, verkar för att ge alla i Tranemo kommun ett riktigt snabbt bredband.

Man gick nyligen ut och sökte en nätansvarig som ska ansvara för byggandet och förvaltningen av nätet, en projektör och en administratör.

Annons

Lars-Olof Karlsson som leder arbetet beskriver läget för Fibert. Bland annat väntar man på besked om var kommunen står. I slutet av februari väntas politikerna få upp frågan på sina bord.

Men han säger att planerna inte står och faller med kommunens stöd.

– Då får vi bara göra det på ett annorlunda sätt. Vi kan inte missa den här chansen. Det har lagts ned för mycket pengar och tid nu.

Projektet har även fått stöd från andra håll. Bland annat blev det i slutet av förra året klart att Leader Sjuhärad stödjer projektet med ytterligare 600 000 kronor.

Lars-Olof Karlsson säger att de också kommer att rikta sig ännu mer mot företagen i Tranemo, bland annat vid träffar nu i januari.

– Vi kommer gå igenom projektet, var vi befinner oss och hur det ser ut. Nu vill vi ha en dialog med alla företag.

Enligt Lars-Olof Karlsson stödjer många företag projektet inte så mycket för egen del utan för personalens skull, för att kompetent personal ska vilja flytta till och bo kvar i Tranemo kommun.

Lars-Olof Karlsson hoppas att byggandet kommer igång snart och att hela höghastighetsnätet ska vara utbyggt 2014.

– Det är vår planering, det tar runt tre och ett halvt år.

Hela nätet väntas kosta 83,8 miljoner kronor. Den stora frågan är vad det mer exakt kommer kosta för enskilda privatpersoner att ansluta sig, något som väntas vara klart i mars.

Annons

Som det ser ut nu kommer priset hamna under tio tusen kronor.

Lars-Olof Karlsson är nöjd med att priset är relativt lågt och en orsak är bland annat att man bidrar med egen arbetskraft. Fastighetsägarna som vill vara med gräver själva den sista biten från tomtgränsen fram till huset.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons