Fem röster om betesrätten: ”Bra med mindre regleringar och lagar”
Hanna Johansson, Opensten bondgård, Limmared:
– Vi har inte diskuterat förslaget närmare, men det skulle underlätta konkurrensen om det inte fanns ett lagkrav på betesrätt. I andra länder kan de marknadsföra att djuren går ute och ta mer betalt för den mjölken, men det kan vi inte göra i Sverige eftersom det är ett lagkrav. Sen är det inte det att vi inte vill ha korna ute, jag tror att mer eller mindre alla kommer släppa ut sina kor ändå.
– Korna har det ju fantastiskt bra inne, och det märks när det är varma dagar att de gärna går in. De gillar att vara ute och titta på vad som händer, men sen går de in igen. Kor är såna vanedjur, de vill veta var de har sin mat och sitt vatten och sin favoritplats. När alla dagar ser likadana ut mår de som bäst.
Fredrik Andersson, Silarps gård, Dalum:
– Jag tycker det är bra med mindre regleringar och lagar. Våra djur kommer vara ute ändå men det är skönt att få bestämma det själv, hur mycket och när de ska släppas ut. Nu är det krav på dokumentation så fort de ska vara inne. Ibland känns det som att vi bönder måste regleras noga med lagar och regler för att vi inte vill våra djur väl, men det vill vi för annars får vi inte den produktion som behövs för att vi ska överleva.
– Djuren måste ha det bra och det finns kontroller som kollar att djuren mår bra. Hos oss kommer förslaget inte göra så stor skillnad, kanske att vi har dem ute någon kortare tid beroende på vädret och förutsättningarna på gården.
”Många är också rädda för att den biologiska mångfalden ska bli lidande, men kor som mjölkas flera gånger om dagen måste vara nära ladugården.”Amanda Zetterberg, mjölkbonde i Hössna
Amanda Zetterberg, Hössna gärdet, Hössna:
– Vi ställer oss positivt till att slopa beteslagstiftningen. Sen kommer inte jag sluta släppa ut mina djur, men det skulle underlätta om jag får bestämma när. När korna går ut minskar mjölkproduktionen och risken för sjukdomar ökar av att de äter näringsfattigt bete och lättare får i sig smutsigt vatten. Kan jag välja när de går ut för att det är bra förhållanden behöver jag inte vara orolig för att de ska bli sjuka, och får jag betalt för att ha mjölkkor på bete kan vi hantera de extra kostnaderna som betet medför då produktionen sjunker och sjukdomsriskerna ökar.
– Många tror att det här är döden för de mindre lantbruken, men jag har svårt att se det, snarare är det tvärtom att vi får mer utrymme att bestämma själva. Många är också rädda för att den biologiska mångfalden ska bli lidande, men kor som mjölkas flera gånger om dagen måste vara nära ladugården. Det är istället ungdjuren, sinkorna och stutar som flyttas runt på olika beten som gör det största jobbet med den biologiska mångfalden.
Ingemar Karlsson, Väby mjölk, Hökerum:
– Jag är väldigt kluven i den här frågan, men ställer mig nog rätt neutral. Det är väl alltid bra när det är valfritt, än att det ska vara massa lagar hit och dit. Ska det fortsätta finnas mjölkbönder får det vara lite enkelt och rationellt. Sen kan jag tycka att de som väljer att släppa ut sina kor ska ha ersättning för det. Nackdelen är väl om konsumenten reagerar på att korna inte får vara ute längre och så slutar de köpa mjölk. Man behöver ett system där man får olika betalt för mjölken om korna går ute eller inne, så får konsumenten göra ett aktivt val.
Mats Andersson, Saxared, Gällstad:
– Jag förstår att för dem som har tusen kor att det inte funkar att ha dem på bete, men jag har drygt 50 så för mig är det inget problem. För oss är det ingen stor fråga, vi kommer fortsätta släppa ut dem.
– I övrigt tror jag inte att korna har så ont av om betesrätten försvinner. Den här lagen kom när korna stod uppbundna, det är en helt annan djurhållning i dag, det går inte att jämföra. De kor som går i lösdrift inne mår så bra, det enda är väl att de kan sakna solen möjligen. Risken för skador och att de får i sig dåligt vatten i pölar ökar också när de går ut, så det är inte bara fördelar att vara ute.
Om betesrätten
Betesrätten är ett unikt, svenskt lagkrav från 1988 som innebär att alla nötkreatur, förutom tjurar, ska få beta utomhus under sommaren. För mjölkkor gäller minst sex timmars bete per dag.
I slutet av augusti i år presenterades en utredning som regeringen låtit göra om hur dagens djurskyddsregler påverkar svenska lantbrukares konkurrenskraft. Ett av förslagen i utredningen är att betesrätten för mjölkkor i lösdrift (de kor som går fritt inomhus i ladugårdar) ska slopas.
Förslaget har mött både kritik och hyllningar från bland annat lantbrukare och djurrättsorganisationer. Många menar att förslaget kommer ge svenska mjölkbönder större konkurrenskraft på marknaden och underlätta det dagliga arbetet, medan andra fruktar att slopad betesrätt kommer missgynna mindre gårdar samt leda till sämre djurhållning och mindre biologisk mångfald.
Regeringens utredning kommer nu skickas på remiss. Därefter kommer det tas beslut om huruvida betesrätten ska slopas eller inte.