Annons
Nyheter
Inför måndagens kommunfullmäktige finns nu ett förslag till budget från den styrande minoriteten S och V. Den har förhandlats fram tillsammans med Trepartialliansen M, KD och FP.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014

Budgetförslaget till kommunfullmäktige är en kompromiss.

Bakgrunden är att den styrande minoriteten inte sett det som möjligt att få igenom ett eget förslag i kommunfullmäktige, där man saknar nödvändigt majoritetsstöd.

Annons

Samma bedömning vad gäller möjligheten att få igenom ett eget budgetförslag har Trepartialliansen Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna gjort.

Det är utifrån det perspektivet som det nu framförhandlade kompromissförslaget ska ses.

Mattias Josefsson (S), oppositionsråd i Ulricehamns kommun, beskriver diskussionen med motparten som ”spänstig men konstruktiv”.

– På det hela taget är jag nöjd med det förslag som vi enats om. Genom den öppna budgetprocess som används i kommunen, har alla partier i kommunstyrelsen möjlighet att vara med i diskussionen. Utifrån det kan en samsyn växa fram, säger Mattias Josefsson.

– När vi satt oss i förhandling med Trepartialliansen så är det klart att vi har haft förslag till olika prioriteringar. Exempelvis inom områden som lärande och omsorg. Medan vi vill lägga en något större tonvikt på skolan ville trepartialliansen satsa något mer på inom omsorgen.

Vilka punkter har ni fått backa på?

– Vi har inte fått igenom vårt krav att avveckla vårdnadsbidraget. Givetvis står vi kvar i vår uppfattning på den punkten, vi hade hellre satsat de pengarna på skolan. Men utifrån det politiska landskapet i Ulricehamns kommun finns det ingen majoritet bakom det kravet.

– Vi har även fått sänka ambitionerna inom miljöområdet något.

Det är enbart Socialdemokraterna som har förhandlat med Trepartipartialliansen. Vänsterpartiet, som ingår i den styrande minoriteten, deltog inte.

– Det är i enlighet med den uppgörelse som vi gjort med Trepartialliansen. Det var en förutsättning från deras sida för att förhandla med oss. Vi träffade den uppgörelsen i samsyn med Vänsterpartiet, säger Mattias Josefsson

Annons

Birgit Anderson, tillträdande gruppledare för Folkpartiet i Ulricehamn, tyckte inte att det var svårt att komma överens.

– Inom flera områden var vi i stort sett överens, även om nivåer delvis skilde sig åt, säger hon.

– Vi hade velat ha en satsning inom äldreomsorgen. Men beskedet från motsidan är att det kommer pengar i den kommande regeringsbudgeten inom detta område.

– Samtidigt fanns det punkter där vi fick motparten med oss på våra förslag. Dit hör satsningar på drogförebyggande arbete, en särskild lässatsning riktad mot pojkar samt en gradvis nedtrappning av avgifterna till musikskolan.

Budgetförslaget nu bygger på det material som förvaltningen tidigare skrivit fram och som kommunstyrelsen redan ställt sig bakom. Det som nu presenteras är de justeringar som gjorts utifrån förvaltningens förslag. Främst handlar det om satsningar.

Utöver kommunstyrelsens förslag till budget föreslås ytterligare pengar till satsningar enligt följande. Totalt handlar det om fem miljoner kronor som satsas inom olika områden. Redovisningen är uppdelad områdesvis.

? Lärande - totalt 2,1 miljoner kronor

Ökad bemanning inom omsorgen - 800 000

Lärarlöner - 500 000

Läxhjälp - 100 000

Ökad måluppfyllelse - 600 000

Lässtödsprojekt - 100 000

? Miljö - en halv miljoner kronor

Ekomat - 200 000

Miljöarbetet - 300 000

? Omsorg och välfärd - totalt 600 000 kronor

Hembesök +80 - 100 000

Förebyggande arbete mot droger - 400 000

Volontärverksamhet - 100 000

? Kultur - totalt 300 000 kronor

Mobila utställningar 100 000

e-böcker - 100 000

Musikskoleavgifter sänks - 100 000

?Föreningsbidrag

Badplatser - 100 000 kronor

? Landsbygd

Centrummiljöer - 200 000 kronor

? Miljö och samhällsbyggnad

Centrummiljöer - 200 000 kronor

Några detaljer:

Målet till nästa år att 17 procent av inköpta livsmedel ska vara ekologiska har redan nåtts. Ett nytt mål på 35 till år 2020 sätts nu upp.

En stegvis sänkning av musikskoleavgifterna inleds nästa år.

Den ökade kostnaden för bibliotekets inköp av e-böcker kompenseras delvis.

Föreningar får möjlighet att söka pengar för att som projekt genomföra satsningar för en levande och attraktiv centrummiljö.

Personer över 80 år ska erbjudas möjligheten till hembesök som ett sätt att inventera vilka behov av stöd och service som finns, samt informera om vilka aktiviteter som den äldre kan delta i.

Till föreningarna avsätts pengar deras ideella arbete med skötsel och underhåll av badplatser.

Uppdrag under kommande året, ett urval

? Utifrån behovet av ökad byggnation får Stubo i uppdrag att agera i området kring Grodparken i syfte att ta fram fler hyresrätter. Fler trygghetsboenden är av speciellt intresse.

? En handlingsplan för ökad måluppfyllelse i grundskolan som kommunen arbetat efter under mandatperioden 2011-2014 ska revideras och tydliggöras så att målen för perioden i realiteten kan förverkligas.

? För att stärka samordningen av volontärverksamheten ytterligare och möjliggöra en utökning till fler verksamheter avsätts pengar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons