Det säger Roger Wilhelmsson, som skötte Moderaternas förhandlingar med övriga partier efter valet. Han tillbakavisar helt de uppgifter som Bengt Leander torgförde i en debattartikel i UT förra torsdagen.
Leander hävdar i den, att Socialdemokraterna och Moderaterna inte alls hade för avsikt att regera tillsammans, vilket de har påstått.
Det fanns, skriver han, ingen vilja att bilda en majoritet. Istället valde S och den borgerliga trepartialliansen att bilda två minoritetsgrupper som ska rösta fram varandras kandidater till olika arvoderade poster, något som på den borgerliga sidan mest gynnar Moderaterna.
Ideologiska skiljelinjer mellan M och S eller samarbetsproblem mellan C och de andra borgerliga partierna, som Moderaterna angett som skäl till att det inte blev en borgerlig fyrpartiallians, är bara svepskäl för att inte bilda en majoritet, anser Centerns kretsordförande.
En valteknisk samverkan ger både S och M bättre utdelning än om de tillsammans hade bildat en majoritet. S får kommunalrådsposten och kan styra med stöd av Vänsterpartiet, de borgerliga lovar, enligt Bengt Leander, att hjälpa fram den budget som S och V ska lägga fram gemensamt och belönas med tunga politiska poster.
Roger Wilhelmsson pekas ut i Leanders debattartikel, om än inte med namn, som den som förhandlat fram en lösning som ska gynna honom själv ekonomiskt. Wilhelmsson tros nämligen bli nästa oppositionsråd.
Wilhelmsson själv ger en annan bild av verkligheten. Han är heller inte särskilt förvånad över Centerns agerande.
– Efter valet träffade vi Centerpartiet och den första fråga som togs upp gällde samarbetsformer. Samverkan bygger på förtroende och umgängesregler och det var det det sprack på förra gången, för två och ett halvt år sedan.
Att det sprack då berodde inte bara på skolfrågan, utan även på hur Centern agerade mot övriga partier i fyrpartialliansen, exempelvis genom att skriva en motion tillsammans med Vänsterpartiet. Inte heller vid mötet efter valet i september ville C ställa upp på de andras umgängesregler, säger Roger Wilhelmsson.
– Vad gäller idelogiska skiljelinjer, finns det sådana mellan trepartialliansen och S, exempelvis vad gäller valfrihetsfrågor, utmaningsrätt och annat.
Har du förhandlat i egen sak, som Bengt Leander påstår?
– Nej, jag har inte förhandliat för mig själv, det var inte mitt uppdrag. Lars Holmin var vårt självklara val till posten som oppositionsråd, så det var han som var aktuell för den posten. I ett sent skede blev det klart att Lars får uppdrag för regionen, som inte går att kombinera med ett sådant kommunalt uppdrag.
Moderaterna får oppositionsrådsposten. Hur kan ni att bedriva opposition mot Socialdemokraterna, samtidigt som ni har en valteknisk samverkan och även är med och påverkar den budget S och V lägger fram?
– Vi kommer att göra som Socialdemokraterna har gjort denna mandatperiod, skriva motioner och lämna förslag utifrån vår ideologi. Men vi måste arbeta mer med våra profilfrågor, eftersom vi inte längre har de verktyg som ett kommunalråd har. Kommunalrådet äger ju agendan och kan ge förvaltningen olika uppdrag.
Men budgeten då?
– Det handlar om att ge och ta, samma sak som sker i Tranemo nu. Vi försöker fokusera på det vi är överens om och ställer eventuella konfliktpunkter åt sidan. Vi får större möjlighet att påverka innehållet än om vi står utanför. Men det här gäller budgeten för 2015. Hur det blir med nästa vet vi inte.
Även S fick en släng av sleven i Bengt Leanders debattartikel. Mattias Josefsson (S), blivande kommunalråd, säger i en kommentar att om Centerpartiet varit så intresserat av att vara med och styra, kunde man ha kommit till Socialdemokraterna och frågat.
– Men det gjorde man inte. Dessutom är inte artikeln sakligt korrekt. Även om de fyra borgerliga hade gått ihop, hade de inte fått egen majoritet, säger han.