Favoritmat i skolrestaurangen
Just nu är det önskevecka för eleverna i årskurs sex i Ulricehamns kommun. Samtliga dagar den här veckans serveras lunch som baseras på elevernas önskemål.
På måndagen hälsar UT på i Bogesundsskolans matsal för att se hur det går.
På menyn den här dagen står kokt/grillad korv med bröd och hemlagat potatismos. En mängd tillbehör som ketchup, bostongurka, rostad lök och rivna morötter ingår också.
Jonna Gunnardo i 6B tycker idén är kul.
– Det blir lite annorlunda då vi får välja, säger hon.
Men korv och bröd får ni väl annars också?
– Ja, men inte lika ofta.
Hon tycker att maten blir bättre, om eleverna får vara med och bestämma.
Önskeveckan förbereddes med att samtliga klasser i årskurs sex fick besök av kommunens kostekonom som gick igenom förutsättningarna och även gav förslag på vad man bör tänka på då en veckomatsedel planeras.
Eleverna har därefter lämnat nu förslag på maträtter. Kostekonomen och kökspersonalen har tillsammans tagit fram en matsedel som baseras på elevernas önskemål.
Att få vara med och bestämma är något som Amanda Hedén i 6B uppskattar.
– Det är fel om bara de vuxna ska bestämma. Detta är en jättebra idé, tycker hon.
Ostsoppa, kycklingklubba och kebabpanna är några av de rätter som serveras under veckan. Det är rätter som många elever gillar.
Frågan är då varför sådant inte serveras oftare?
– Vet inte. Det kanske är för dyrt, funderar klasskamraten Caroline Pettersson.
Vid bordet sitter även klasskompisarna Angelica Dissler och Elise Rylander. Samtliga fyra elever tycker att maten de får på Bogesundsskolan är bra annars också.
– Den är helt okej. Fast potatisen är inte alltid så bra. Det gäller kvaliteten som kan variera ganska mycket, säger Caroline Pettersson.
Kokerskan Anne Svensson berättar att önskeveckan innebär något mer jobb.
– Det blir lite mer tillbehör som bostongurka och rostad lök. Men i övrigt är det egentligen ingen skillnad.
Under veckan kommer personalen att kolla om önskeveckan får någon effekt på mängden mat som kastas.
– Fast redan nu är det är lite som kastas. Eleverna här är duktiga på att äta den mat de lägger de lägger upp, säger Anne Svensson.
Detta serveras på Bogesundsskolan i Ulricehamn den här veckan:
Måndag: kokt/grillad korv serveras med hemlagat potatismos och varm majs.
Tisdag: Grillade kycklingben serveras med basmatiris, sötsur sås och kokta blandade grönsaker.
Onsdag: Ugnspocherad färsk laxsida serveras med kokt potatis, dillmajonäs och kokt broccoli.
Torsdag: Kebabpanna serveras med smakrik kebabsås och mixade varma grönsaker.
Fredag: Husets goda ost- och pastasoppa med rökt skinka. Thekakor och mörkt bröd med ost och prickig korv.
Till samtliga rätter erbjuds salladsbuffé.