Färre larm i väntan på ambulans
IVPA, I väntan på ambulans, är ett mångårigt försök. Grundtanken är att utbildad personal vid räddningstjänsten åker ut på vissa larm, för att påbörja sjukvårdande insatser i väntan på ambulans. Främst är det i områden där insatstiden för ambulans kan bli längre som detta är aktuellt. Dalstorp, Trädet och Mjöbäck är några av de orter där IVPA finns sedan några år tillbaka.
Men när nu försöket kan komma att permanentas, har vissa typer av uppdrag stoppats, berättar personal vid räddningstjänsten i Dalstorp.
Trauma samt olyckshändelser där barn är inblandade är exempel på händelser som inte längre blir aktuella för IVPA. De typer av händelser som däremot fortfarande är aktuella är hjärtstopp, större yttre blödning, samt andningsstopp.
– Sammantaget har vi fått klart färre larm sedan ändringen infördes vid årsskiftet, säger Björn Gustafsson.
– Jag upplever förändringen som att man tar ett steg tillbaka. IVPA finns kvar, men de trygghetslarm vi tidigare kunnat erbjuda får vi inte längre åka på. Det blir tredje man som drabbas av detta, säger Björn Gustafsson.
Ändringen har motiverats med att det bör vara likvärdiga kriterier som gäller, oavsett var händelsen inträffar.
– Man menar att det inte ska vara olika larmkriterier utan likvärdiga, säger Björn Gustafsson.
Men det låter väl rimligt? Lika för alla...
– Jo, så låter det. Men i verkligen är inte så enkelt. Man missar nämligen att ta hänsyn till geografin.
Björn Gustafsson exemplifierar med ett larm om hjärtstopp. I Borås brukar ett sådant larm innebär fem, möjligen tio minuters väntan på ambulans.
– Hos oss i Dalstorp innebör motsvarande larm i bästa fall 20-25 minuters väntetid.
Reaktioner på förändringen av IVPA har inte uteblivit. En person vars fru är hjärtsjuk, har påpekat att den bantade verksamheten innebär onödigt lidande.
Björn Gustafsson tycker det känns lite jobbigt att prata om situationen.
– Detta är ett känsligt ämne. Ambulanssjukvården har fått ökade uppgifter och ser naturligtvis till sitt. Att det satsas på ambulanssjukvården har vi så klart inget emot då IVPA inte skall ersätta utan vara ett komplement till ambulansen då insatstiden är lång till den drabbade. Men vi tycker det är tråkigt att en neddragning av IVPA görs.
Ulf Halldén, styrkeledare vid räddningstjänsten i Dalstorp, beklagar förändringen.
– En utvärdering som gjorts visar att IVPA fungerar bra. Men istället för att bygga ut det, görs en kraftig minskning av antalet larm, säger han.
I Gagnef går kommunen in och täcker en stor del av kostnaderna för IVPA. Landstinget står för den medicinska bedömningen, medan kommunerna får sluta avtal med SOS Alarm om trygghetsdelen. Så har diskussionen om IVPA-bilarna i Gagnef lösts, rapporterar Dalademokraten.
Vid sidan om den medicinska bedömningen, så ser en del kommuner det som viktigt att en IVPA-bil ska kunna komma ut som en trygghetsåtgärd. I fallet Gagnef så står kommunen för 80 procent av kostnaderna för IVPA-utryckningarna.
– Det är bra om vi kan lösa det här så folk inte behöver vara oroliga, säger en nöjd Sofia Jarl (C), kommunalråd i Gagnef till Dalademokraten.