Annons
Nyheter

Färdtjänstsupphandling underkänns

Taxi Ulricehamn kan trots allt få fortsätta ha hand om kommunens färdtjänst. Förvaltningsdomstolen i Jönköping ger Taxi Ulricehamn rätt i att upphandlingen inte gick rätt till.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2011

– Jag tolkar det som att det är vi som ska få det här till slut, i och med att det bara är vi som är kvar, säger Raimo Sarela som är delägare i Taxi Ulricehamn.

I slutet av september skrev UT att kommunens färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst tas över av helsingborgsbaserade Tuwa Specialtransporter.

Annons

Deras anbud hade bedömts vara bättre än det från Taxi Ulricehamn, vilka tidigare haft hand om uppdragen. Per-Åke Hallgren, ordförande för Taxi Ulricehamn, sade vid tillfället att företaget hade skött färdtjänsten under många år och att det var en stor del av företagets verksamhet, cirka 40 procent.

Taxi Ulricehamn överklagade beslutet och nu får man alltså rätt av Förvaltningsrätten i Jönköping.

Enligt förvaltningsrätten ska en ny anbudsutvärdering ske, ”varvid Tuwa Specialtransport Svealand AB:s anbud ska förkastas.

Eftersom Taxi Ulricehamn då blir enda kvarvarande anbud tolkar Raimo Sarela beslutet som att det nu blir de som får fortsätta med uppdragen.

– Samtidigt är det ju inte så lätt att veta, de där juristerna kan få till vad som helst om man har otur, jag är ju bara en vanlig lekman.

Han konstaterar också att det ännu finns tid från kommunens sida att överklaga domen.

Och från Ulricehamns kommuns sida ser man inte heller så enkelt på saken som att det nu är Taxi Ulricehamn som vinner upphandlingen.

– Det finns ett par tre vägar att gå, säger Ingemar Brunnemyr som är utvecklingsledare på miljö- och samhällsbyggnadskontoret.

Han vill dock inte gå in på vilka alternativ kommunen överväger.

– Vi kan bara konstatera att beslutet har överklagats och att det har kommit en dom som ger Taxi Ulricehamn rätt.

Annons

Nu behöver de tid för att utreda hur de ska gå vidare.

Det är rådman Jan R. Jansson som har skrivit beslutet. På frågan vad som är möjliga vägar för kommunen i det här läget förutom att överklaga domen eller acceptera Taxi Ulricehamns bud säger han att kommunen kan avbryta upphandlingen och göra om den.

– Men då ska man ha sakliga skäl.

Det nuvarande avtalet löper ut den 30 juni. Det kommande omfattar alltså färdtjänst, arbetsresor och riksfärdtjänst för tiden 1 juli 2011 till 30 juni 2015, med rätt till två års förlängning om parterna är överens om det.

Orsaken till Förvaltningsrättens dom är att Tuwa Specialtransport inte hade lämnat in någon F-skattsedel för den underentreprenör man angivit. Detta är ett krav och därför borde inte anbudet ha utvärderats.

Kommunen har sagt att man har begärt in F-skattebevis i efterhand, men det spelar ingen roll enligt rätten.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons