Nyheter

Får guldmedalj av kungen

Efter många års mjölkproduktion med toppkvalitet belönas Anna och Anders Berg med Svensk Mjölks guldmedalj.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2013
Foto: Kristin Ståhlkrantz
Anna och Anders Berg har under 23 år producerat mjölk av högsta kvalitet.
Anna och Anders Berg har under 23 år producerat mjölk av högsta kvalitet.Foto: Kristin Ståhlkrantz

Kraven som organisationen Svensk mjölk ställer på sina guldmedaljörer är höga, bland annat ska gården ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Och det har man lyckats med på Tumarp i Trädet.

En del av framgången beror säkert på att Anna och Anders trivs med det de gör, de har dessutom hjälp av sonen Rickard som är delägare i gården och tre anställda. En av dem råkar också vara Sveriges starkaste dräng; Johan Claesson som vann juniorklassen på Elmiamässan i Jönköping.

– Alla har bidragit till att det har gått bra, det gäller att vara noggrann med allt ifrån skörden till diskning av mjölkmaskinen, säger Anders.

Den 24 februari bär det av till Stockholm för makarna Berg, det blir två övernattningar på Hilton hotell med de andra guldmedaljörerna från olika delar av landet.

– Det ska bli spännande, sist jag såg kungen var när han gjorde sin eriksgata, säger Anna.

– Vi har hört att vi kommer få öva på att ta kungen i hand på rätt sätt, det går inte att alla kramar hårt, han kan säkert få arbetsskador av det. Om det är sant eller inte vet vi inte, men det ska bli kul att träffa honom. Och lika roligt är det att få prata med alla kollegor, säger de.

Tumarp är numera den enda mjölkgården som finns kvar i Trädet, när Anna och Anders köpte gården 1997 fanns det betydligt fler. 2005 bestämde de sig för att bygga en ny lösdriftshall, där de för närvarande har 140 djur. Det är ljust och fräscht med stora fönster. Där finns både foderrobot och mjölkgrop.

– Tidigare arrenderade vi en gård och hade 24 kor när vi startade där, vi har fortfarande kvar den och vår son bor där med sin familj. Att arrendera är ett lätt sätt att starta på, om man vill bli lantbrukare. För det är väldigt dyrt att köpa en gård. Både jag och Anna provade på olika yrken innan vi bestämde oss för att bli bönder och vi trivs väldigt bra med det valet, säger Anders.

Medaljen har delats ut sedan 1958 och är den högsta utmärkelse som Svensk mjölk delar ut för arbete med mjölkens kvalitet.

Sedan starten har priset delats ut av en representant från kungahuset, i år är det kung Carl XVI Gustaf som lämnar över medaljen.

I år får 43 mjölkbönder guldmedaljen, förutom makarna Berg får även Christer och Margareta Åberg från Hökerum den prestigefyllda utmärkelsen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.