Nyheter

Fängslad ulricehamnstjej kan lösas ut för 100 000 kronor

Om det thailändska rättsväsendet tillåter och om väninnan får ihop 100 000 kronor. Då kan den 21-åriga tjejen från Ulricehamn släppas fri i nästa vecka.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2009

Den 21-åriga tjejen från Ulricehamns kommun som sedan i början av januari sitter fängslad för stöld i Thailand kan komma att släppas mot borgen under nästa vecka. Det hoppas i alla fall 21-åringens väninna Ebba, 30, som just nu befinner sig i Thailand.

– Vi har i dag fått beskedet av advokaten att det kommer ett beslut nästa vecka om hon kan bli fri mot borgen. Summan som nämnts skulle vara runt 400 000 thailändska baht, säger Ebba på telefon.

I svenska kronor handlar det om ungefär 100 000 och det är pengar som väninnan ska ordna fram.

– Hon ska ut ur fängelset till varje pris. Jag får låna pengar och betala tillbaka senare. Kanske kan jag starta en insamling när jag kommer hem, säger hon.

Ebba har blivit ulricehamnstjejens kontaktperson för svenska utrikesdepartementets räkning och det har hjälpt henne att få till möten med advokaten och hon har även fått komma in i fängelset i Phuket.

– Jag träffade henne under två och en halv timma under fredagen, säger Ebba.

Hur har hon det?

– Det går inte att beskriva. Rent ut sagt är det för jävligt där inne. Jag skulle beskriva det som helvetet på jorden.

På vilket sätt?

– Hon sitter i en cell med flera andra och alla tvättar sig i samma vatten. Min kompis vet att flera av medfångarna har HIV och hon är livrädd. Hon har dessutom ett infekterat sår på armen som hon är orolig för. Fångvaktarna har hällt syra i det för att hindra infektionen.

Får hon mat?

– Det får hon, om man nu kan kalla det mat. Det är ofta myror i vattnet och till frukost är det bara ris. Till middag får de ofta en kycklingryta där fjädrar, huvud och allt är nedkokat.

Hur mår hon rent psykiskt?

– Inget vidare. Hon måste ut därifrån.

Vad får dig att kämpa så hårt för att få ut henne?

– Hemma i Sverige tyckte jag att ingen annan i hennes närhet engagerade sig tillräckligt. Jag kände att jag var tvungen att göra något.

Ebba får nu avvakta helgen och måndagen, som är helgdag i Thailand, innan hennes arbete kan fortsätta. Den 24-årige man, ulricehamnstjejens kompis, som också sitter fängslad har Ebba inte några mer uppgifter om.

– Jag jobbar bara för att få ut min kompis, säger hon.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.