Nyheter

Fängelse för bedrägeri mot byggvaruhandel

Mannen var anställd på byggvaruhuset och sålde varor, men stoppade pengarna i egen ficka. Nu döms han till fyra månaders fängelse.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2012

Tingsrätten anser att mannen har gjort sig skyldig till ett fall av bedrägeri, ett fall av urkundsförfalskning och två fall av förskingring. Han ska även betala ett skadestånd på över 80 000 kronor till företaget han jobbade på.

Brotten begicks för flera år sedan, men det är först nu som ärendet har nått rätten.

Bedrägeriet består i att mannen har fört över 55 000 kronor av byggvaruhusets pengar till en person som han själv var skyldig pengar. Mannen har uppgett att företaget istället skulle få varor motsvarande det här beloppet, men så skedde aldrig. Han sade alltså att han köpte in varor åt byggvaruhuset. Men istället använde han företagets pengar för att reglera en privat skuld.

Detta är dock inte grovt bedrägeri som åklagaren ville få det till utan bara bedrägeri av normalgraden.

Arbetsgivaren mottog dock vissa varor. När arbetsgivaren sedan ville se ett kvitto på dessa varor fick han ett kvitto som mannen hade förfalskat. Därför döms mannen också för urkundsförfalskning.

De båda förskingringarna består i att mannen har sålt varor till kunder men tagit pengarna själv.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.