Annons
Nyheter

Familjen delar lägenhet med svartmögel

Fläckarna i taket växer. Trots tydliga spår av mögel har familjen inte fått någon hjälp från Majblomman fastigheter AB.
Snart måste de lämna sin lägenhet.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014
Möglet sprider sig i taket ovanför duschen.
Möglet sprider sig i taket ovanför duschen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Möglet syntes först i badrummet.
Möglet syntes först i badrummet.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Problemet har uppenbarat sig i fler rum. Här syns möglet i takhörnet ovanför sängen.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Problemet har uppenbarat sig i fler rum. Här syns möglet i takhörnet ovanför sängen.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

När vi kommer hem till George och Layla möts vi av stora leenden och pigga blickar från fyra barn som står samlade i hallen för att ta emot oss. Lägenheten vi besöker ligger i centrala Ulricehamn och ägs av Majblomman fastigheter AB. Hit flyttade familjen för tre år sedan.

– Barnen trivs inte här, säger George.

Annons

– De vågar inte gå in i badrummet själva eftersom det kryper ut spindlar och insekter ur fläkten. Särskilt på våren och sommaren, fortsätter han.

Familjen uppger att de har haft problem med ventilationen i nästan alla rum i den stora lägenheten. Kort efter att de flyttat in upptäckte de brunsvarta fläckar i taket. Till en början tänkte de inte så mycket på det, men efterhand blev problemet mer påtagligt.

– För två år sedan var den där fläcken väldigt liten, säger George och pekar på samlingen svarta prickar i taket.

– Sedan har den växt. Den växer hela tiden.

Problemet uppenbarade sig först bara i badrummet, men har nu spritt sig till fler rum. I ett sovrum finns en stor fläck i ena takhörnet och i vardagsrummet kan man se att fukt har börjat spridas från ett hörn. Layla och barnen har fått allergiska reaktioner och hosta som de tror beror på fuktskadorna.

George och Layla säger att de har varit i kontakt med Majblomman flera gånger för att påpeka problemet, första gången var sommaren 2012. Varje gång de har klagat har det kommit någon för att inspektera, berättar de.

– De kommer hit, tittar och säger att de ska fixa det, men sedan gör de inget. Nu har det gått ett och ett halvt år, säger George.

Efter att ha fått flera varningar om att ha varit för högljudda måste familjen flytta ut. De har fram till sista maj på sig att hitta en ny lägenhet och George är desperat.

– Jag har letat efter en ny lägenhet och ställt mig i kö hos andra hyresvärdar. Men eftersom vi har barnen är det svårt att få något. Jag har ingen aning om vad vi ska göra, vi har ingenstans att ta vägen.

Fotnot: Familjen vill inte ha med sina riktiga namn i tidningen, eftersom de tror att det kan göra det svårt för dem att få en ny lägenhet.

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons