Familjedagar ska locka till Pingstkyrkan
Det är Familjegudstjänst i Pingstkyrkan i Ulricehamn. Framme vid podiet hänger klasar med färggranna ballonger. Där får de samsas med korset om uppmärksamheten.
Medverkan av barn i gudstjänsten är ännu ett exempel på att det är barnfamiljer som församlingen försöker nå. Delaktighet och samhörighet är ledorden.
Efter gudstjänsten bjuds alla till gemensam middag. I anslutning till denna väntar ytterligare aktiviteter för barn. Nu i form av ansiktsmålning och fiskedamm.
Mellan gudstjänst och middag får UT en pratstund med Sten Strömbom, pastor i församlingen. Han berättar att man för tre år sedan inledde en aktiv satsning på att nå nya grupper. Det blev boende i det närbelägna bostadsområdet Karslätt man främst riktade sig emot.
Nu har denna satsning övergått i projektet Äntligen söndag!
– Syftet är egentligen detsamma. Vi hoppas nå nya besökare. Lära känna dem, erbjuda dem samhörighet och få dem att känna sig välkomna, säger Sten Strömbom.
Att efter avslutad gudstjänst äta tillsammans är ett viktigt inslag i detta. Det blir ett tillfälle att umgås och lära känna varandra på ett naturligt sätt. Enligt Sten Strömbom slår projektet väl ut.
– Förra gången hade vi 150 besökare. I dag är vi cirka 90. Av dem är det kanske tio som är nya i församlingen, säger han.
Två viktiga motiv finns till detta. Dels handlar det om att få fler att delta i församlingens gudstjänstliv och annan verksamhet som arrangeras. Dels handlar det också om församlingens fortlevnad.
– Inte så att vi tappar medlemmar. Snarare ligger medlemsantalet sedan flera år tillbaka på en stabil nivå, säger Sten Strömbom.
– Men i åldern 20-35 är det ganska tomt. Det är dessa vi hoppas nå.
Han är medveten om att människor i just denna ålderskategori som regel är fullt upptagna med studier och/eller jobbsökande. Har man dessutom bildat familj brukar småbarnsliv fungera som begränsande faktor vad gäller deltagande i församlingslivet.
Men alla dessa men till trots, gör församlingen vad den kan för att ändå nå denna åldersgrupp.
Någon risk att gudstjänstlivet banaliseras ser han inte.
– Nej, snarare handlar det om att anpassa verksamheten så att den passar barnfamiljerna. Vi vill att de ska känna sig hemma här.
Responsen från nya deltagare i verksamheten verkar bekräfta att man lyckas, berättar Sten Strömbom.
Förutsättningarna att nå fler ser han som goda. Ulricehamn med omnejd är en trakt med ett ganska stort intresse för andlighet.
– Sedan kan det vara så att en del inte vågar gå till en kyrka. Men då man träffar människor och kommer lite ”innanför skalet” så tycker jag inte det är särskilt svårt att prata om andlighet.
Tillsammans med Svenska kyrkan i Ulricehamn och Missionskyrkan har ni ett utvecklat samarbete.
– Det stämmer. Vi har en del gemensamma möten i samband med påsk och nyår. Dessutom konferenser tillsammans.
– Egentligen faller sig detta samarbete ganska naturligt. Vi har samma tro och jobbar för samma syfte. Jag tycket det är en styrka att vi kan samverka på det här sättet.
Vad är det som gör att ni klarar att samarbete här i Ulricehamn, det är långt ifrån alltid man ser exempel på sådant.
– Jag tror en viktig förklaring är personkemin. Vi som leder församlingarna träffas dessutom regelbundet. Det blir en bra bas att bygga på. Men även mellan församlingsmedlemmarna tycker jag det verkar finns en bra känsla för detta samarbete.