Nyheter

Fackligt veto mot kommunens budget

På måndag skulle kommunens internbudget behandlas av kommunstyrelsen. Något som inte blir av efter att facken protesterat.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011

När den politiska ledningen träffade facken för att diskutera kommunens internbudget i veckan kom ett muntligt besked från facken gemensamt. De vill gå vidare och förhandla.

Det fyra fackförbund det handlar om är de som i januari gick ut med ett gemensamt lönekrav. Kommunal, Lärarförbundet, Saco-förbunden och SKTF kräver ett generellt lönepåslag på fyra procent för sina medlemmar. De hänvisar till omorganisationen inom kommunen och att den stökiga situationen gör det svårt med lönesamtal.

Fyraprocentskravet är också det som nu skjuter upp budgeten.

– Ett utrymme som inte finns inom budgetramen, konstaterar kommunalrådet Lars Holmin kort.

Holmin tycker att facken nu blandar ihop frågorna.

– De vill gärna få in lönefrågan redan nu men egentligen är det en separat fråga för avtalsrörelsen.

Fackförbunden resonerar förstås som så att utrymmet måste finnas med i budgeten. Annars finns inget att förhandla om senare.

Att budgeten inte kan tas ställer till vissa problem, menar Lars Holmin.

– Det är klart att det är bättre om förvaltningarna har en fastställd budget att jobba med. Nu har de bara ett ungefär att gå på. Vi får försöka få till en förhandling så snart det går men det tar säkert ett par veckor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.