Facklig kritik mot konsulttjänsten
Under hösten 2009 togs frågan upp vid ett antal förhandlingar med arbetsgivaren. SKTF drev då uppfattningen att köpet av konsulttjänst för enhetschefstjänsten inte hade tagits upp i den så kallade samverkansgruppen. Inte heller hade den inköpta utbildningen i systemteori för handläggarenheten förhandlats.
SKTF ansåg att anlitandet av konsulten innebär en större förändring för personalen som ska samverkas. Arbetsgivaren å sin sida menade att man har informerats om köpet av konsulttjänsten och att det inte handlade om en tillsättning.
Samtliga tre förhandlingar i frågan slutade i oenighet.
Även kostnaden för konsulten hade facket invändningar mot, berättar Katarina Muhonen, ordförande för SKTF i Ulricehamn.
– I skedet när man vill förlänga inköpet av konsulttjänsten sa vi nej. Vi tyckte inte det var rimligt att fortsätta köpa in en sådan tjänst till så hög kostnad som det var fråga om.
Hur blev det?
– Vi fick gehör för detta. Vissa uppdrag som ligger kvar fortsätter tills de är klara, men någon förlängning i övrigt har det inte blivit, säger Katarina Muhonen.
Några lärdomar att dra med facit i hand?
– I det här fallet ledde inköpet visserligen till förbättringar, men till en väldigt stor kostnad. Dessutom fanns det tveksamheter i avtal, som exempelvis jour dygnet runt. Vi menar att Ulricehamns kommun bör väga in rättsliga aspekter, exempelvis arbetstidslagen, vid anlitandet av konsult.
– En lärdom att dra är väl att man böra noga överväga inköp av konsulttjänst, särskilt om det gäller för lång tid, samt att man även tittar på kostnaderna.