Annons
Nyheter
Lärarförbundet har lyft frågan om arbetskläder till förskolans pedagoger varje år, men ingenting har hänt. Det säger Rose-Marie Fyrvakter, ordförande i lokalavdelningen.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014

Från Lärarförbundets sida är man förvånad över hur frågan om arbetskläder till förskolans pedagoger har hanterats. Som UT kunde berätta i tisdags, avsattes en halv miljon kronor i budgeten för 2009, pengar som var ramhöjande och öronmärktes för ändamålet.

Samma år gjordes vissa inköp, bland annat av vindställ, men de täckte inte de behov som fanns och fortfarande finns.

Annons

– Vi blev jätteglada över att det köptes något och tänkte att nu kommer det att köpas in nya kläder fortlöpande, men det blev inte så, konstaterar Rose-Marie Fyrvakter, som är upprörd över att de öronmärkta pengarna använts till annat än det de var avsedda för.

Hon säger att frågan har lyfts varje år, flera gånger om året och på alla tänkbara nivåer, men att den bara har bollats fram och tillbaks utan att något hänt.

– Förra året, när kommunen fick tillbaks en massa Afa-pengar (försäkringsåterbäring från Afa försäkring, red:s anm.), tyckte vi att en del av dem kunde gå till arbetskläder, men det blev inte så.

En av skolans verksamhetschefer säger att pengar till arbetskläder fick stå tillbaks för Språkresan, en kompetenshöjande insats för lärare 2010. Var facket med och sa ja till det?

– Jag kan inte minnas att vi har prioriterat bort arbetskläder, det beslutet måste ha tagits på chefsnivå, säger Rose-Marie Fyrvakter.

Arbetskläder till förskolans förskollärare och barnskötare är en jämställdhetsfråga, men också en fråga om säkerhet, säger hon.

– Om personalen har kläder där det tydligt står Ulricehamns kommun på ryggen, så vet föräldrarna vilka som jobbar där och inte.

Hur kommer Lärarförbundet att agera nu för att pedagogerna ska få sina arbetskläder?

– Jag kommer att ta upp frågan på nästa VSG-möte (verksamhetssamverkan). Då träffar jag cheferna för skola och förskola.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons